Лиляна Павлова: Строителството на АМ „Струма” в Кресненското дефиле няма как да започне преди края на 2017 г.

Строителството на участъка на АМ „Струма” в Кресненското дефиле няма как да започне преди края на 2017 г. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщава „Фокус”.

По думите на министър Павлова е важно да се предприемат спешни мерки за пътната безопасност. Павлова посочи, че в 17 км от Кресненското дефиле пътно-транспортните произшествия са всекидневие.

„Това, което предприехме като спешни мерки съвместно с колегите и екипите на МВР, е съгласуването на нови знаци. По преценка и възможност органите на ОД МВР по места е възможно живо патрулиране през региона. Най-големият проблем в дефилето това е неправилното изпреварване при абсолютна липса на видимост”, заяви още тя.

Лиляна Павлова посочи, че е обсъждано да бъдат поставени камери за скорост. Министърът подчерта, че са били ремонтирани компрометираните участъци по това направление. Тя съобщи, че довършването на АМ „Струма” е стратегически приоритет на министерството.

Павлова припомни, че Лот 3 от магистралата е разделен на 4 подобекта. Първият е изграждането на магистралата от Благоевград до Крупник, за който обясни, че избраният изпълнител е направил своя проект.

„На базата на одобрения проект правим отчуждителните процедури и се надявам, че в следващите месец-два ще можем да извършим процедурите“, поясни Павлова и коментира, че ако има обжалвания, това ще спре процедурата по разрешенията за строеж.

„За имотите, за които няма да има обжалвания, строителството ще може да започне още от началото на септември. Там, където има обжалвания, ще издаваме частични разрешения за строеж”,посочи тя.

Лиляна Павлова каза, че е готов проектът и за следващия участък от магистралата, за който има избран изпълнител – от Кресна до Сандански. Тя обясни, че са връчени отчуждителните документи на над 5000 собственици на имоти.

„Вече има обжалвания, за съжаление някои от обжалванията са насрочени за пролетта на 2017 година да бъдат гледани като дела. За участъците, за които нямаме дела или имаме съгласието на собствениците да влезем в терена, строителството ще може да започне до края на август”, каза още министърът.

По думите ѝ по отношение на третия подучастък от магистралата – при тунела на Железница, който също се намира в направлението Благоевград и Крупник тръжната процедура е била спряна заради жалби.

„Добрата новина е, че КЗК и ВАС се произнесоха в наша полза и тръжната процедура ще бъде възобновена в понеделник -12 юли.Крайният срок за подаване на документите трябва да бъде удължен със срока, в който беше спрян търга, което означава средата на август. Надявам се, че до есента ще имаме избран изпълнител”, каза още тя.

Павлова посочи, че четвъртият участък от магистралата са е с дължина 20 км, 17км от които са на територията на Кресненското дефиле.

„Убедена съм, че до края на годината бихме могли да се справим, да анализираме четирите трасета, да направим проучването и ОВОС и да направят обществените обсъждания. Важно е в резултат на тях да намерим най-доброто компромисно решение от гледна точна на техническо изпълнения, икономическите му елементи и най-вече за опазване на околната среда”, посочи още министър Павлова.

По думите й при строителството на магистралата се разглежда вариант съществуващият път в Кресненското дефиле да бъде едната посока на магистралата, а да има платна над него, под него или до него да бъде насрещното движение.

 „Проекта ще бъде подаден когато е готов следващата година в ЕК, така че участъка в дефилето като строителство няма как да започне преди края на 2017 година, началото на 2018 година”, каза тя и заяви, че се надява поне останалите два под участъка от Благоевград до Крупник да бъде изградени до 2018 година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене