Мария Стоянова: Брекзитът показа какво се случва, когато политиците играят със страховете на избирателите

Ситуацията в Европа остава нестабилна след брекзитa. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Западна Европа. Тя допълни, че излизането на Великобритания от Европейския съюз показва какво се случва, когато политиците играят с емоциите и страховете на своите избиратели. По думите ѝ основните провокатори на брекзита са слезли от сцената, което е доказателство, че те нямат план за това, което ще се случи след решението за напускане на Общността.
„Един анализатор в Германия предложи да се търси наказателна отговорност на онези политици, които откровено лъжат и подвеждат своите избиратели, за да се предотврати това, което се случва сега. А именно една „перверзия“ на демокрацията, защото това смята и по-голямата част от европейския континент, останал заедно. Във Великобритания заради емоционализирането на дебата, директното използване на много неистини се случи нещо изключително странно, но до някаква степен и страшно, защото всяка несигурност води до страх“, коментира журналистът.
Мария Стоянова коментира, че все още не става ясно какво е посланието, което британските граждани са излъчили с решението за напускане на Европейския съюз. Според нея в момента обществото на Великобритания е дълбоко разделено.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене