АНГЕЛКОВА: ЩЕ ВКАРВАМЕ РАБОТНИЦИ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ ЗА АДЕКВАТНО ОБСЛУЖВАНЕ ПО ХОТЕЛИТЕ НИ

За нуждите на туристическия бизнес ще вкарваме сезонни работници от трети страни. Гастарбайтерите ще могат да работят у нас 90 дни. По този начин ще се осигури адекватно обслужване по хотелите ни. Това каза в Казанлък министърът на туризма Николина Ангелкова, пише БГНЕС.

Ангелкова отчете и ръст от близо 20 % на чуждестранните туристи за първото четиримесечие, спрямо предходната 2015 година. Според нея най-голям интерес има към луксозните бази с 4 и 5 звезди, които обаче вече са заети почти на 100 %. За да се засили интересът към България като дестинация за почивка и туризъм, ще се направят турове на 400 чуждестранни журналисти.

Според маркетинговите проучвания за водещите ни туристически пазари, розата е един от символите, с които чужденците най-често асоциират България. Трябва да обединим усилията на всички ангажирани в процеса, за да направим този регион още по-популярен и да го утвърдим като една от най-посещаваните туристически дестинации, заяви Ангелкова.

„Вече имаме естественият център – новият Музей на розата“, посочи министър Ангелкова. За неговото изграждане правителството отпусна 1 млн. лв., а от откриването му до сега, ръстът на посещенията в обекта е 47%. „Имаме и основата, на която да надграждаме – всяка година Фестивалът на розата посреща стотици хиляди туристи и привлича вниманието, както от далечните пазари (Япония, Китай, Корея и др.), така и на европейските“, допълни Николина Ангелкова. По думите й, само община Казанлък е посрещнала над 220 хил. туристи, като липсват точни данни за региона, защото по време на Фестивала на розата туристите се настаняват в хотели в радиус до 100 км.

„Ние като администрация искаме да подпомогнем региона и да го утвърдим като един от символите на българския туризъм. Именно, затова една от осемте културно-исторически дестинации, които министерството разработи – „Долината на розите и тракийските царе” е съсредоточена изцяло в региона“, съобщи министърът на туризма.

Една от деветте маркетингови туристически зони, според Концепцията за туристическо райониране на България, също обхваща „Долината на розите“ и носи това име. Регионът е известен и като Долината на тракийските царе. Тук попадат и повече от 200 туристически атракции, които са включени в онлайн регистъра на Министерството на туризма.

В отговор на въпрос, министър Ангелкова съобщи, че от началото на годината страната ни е посетена от около 2 млн. чуждестранни туристи, като ръстът е близо 14% в сравнение със същия период на миналата година. Регистрирани са над 4,6 млн. нощувки в страната, а приходите от тях са близо 190 млн. лв. (13,5% ръст).

Домакин на днешната дискусията бе кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която подчерта, че за първи път се инициира среща в такъв формат. „Розопроизводството може да бъде основа за развитие на туризма в региона. Може би за първи път тези хора се срещнаха и имаха възможността заедно да обсъждат как да развиваме региона“, посочи тя.

В срещата участие взеха кметовете на общините Сопот и Николаево – Деян Дойнов и Косьо Косев, заместник-кметът на община Павел баня Йордана Енева и др.

– See more at: http://pirinsko.com/angelkova-shte-vkarvame-rabotnici-ot-treti-strani-za-adekvatno-obslujvane-po-hotelite-ni-23440.html#sthash.gQeoHBhh.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене