Голямата френска мечта срещу суровата немска действителност

Тази вечер ще бъде изигран и дългоочакваният втори полуфинален двубой от Евро 2016. Един срещу друг се изправят отборите на Франция и Германия, а мнозина определят битката им като „финал преди финала” на континенталния форум. Съперничеството е историческо, а домакините ще направят всичко по своите сили, за да развалят „черната” си прокоба срещу „маншафта”.

"Стад Велодром" отново приема полуфинал на ЕП така, както беше и през 1984-а година.

Източник: EPA/БГНЕС

„Стад Велодром“ отново приема полуфинал на ЕП така, както беше и през 1984-а година.

Франция имаше далеч по-лек път до този етап на турнира. „Петлите” спечелиха с лекота своята предварителна група „А”, след което по пътя си в елиминационната фаза се справиха последователно с Република Ирландия и Исландия. Юго Лорис и компания излизат с мисълта за отмъщение, след като бяха елиминирани от Германия на Мондиал 2014. Тогава единственото попадение в мача падна след гол с глава на Матс Хумелс.

Страхът сред френските фенове обаче е голям, тъй като всички помнят какво направиха немците с последния домакин на голям футболен форум Бразилия – 1:7. Нещо, за което припомни в своята пресконференция и Йоаким Льов. Франция ще се уповава на историята, тъй като отново ще играе полуфинал на ЕП на „Стад Велодром” в Марсилия така, както се случи на Евро 1984, когато драматично бе отстранен съставът на Португалия. „Les Bleus“ са 50%-ви, когато мачът опре до изпълнения на дузпи. По този начин те са елиминирали Бразилия (4:3 СП 1986), Холандия (5:4 ЕП 1996) и Италия (4:3 СП 1998). Пораженията са от Западна Германия (СП 1982), Чехия (5:6 ЕП 1996) и Италия (3:5 СП 2006).

Снимка 242476

Източник: uefa.com

Единственият проблемен футболист в редиците на Франция е Оливие Жиру. Очакванията обаче са, че таранът на Арсенал ще стисне зъби, повеждайки своя отбор към така жадувания финал в Париж.

Германия гони седми европейски финал след 1972, 1976, 1980, 1992, 1996 и 2008 г. Момчетата на Йоги Льов все още не познават вкуса на поражението на този форум, записвайки 3 победи и 2 равни мача. Последната загуба на Германия датира от контролите преди началото на форума, когато Бундестимът изненадващо отстъпи на Словакия с 1:3. Звездите на „маншафта” все още са под емоцията на мача с Италия, когато се стигна до драматичното изпълнение на дузпи.

Снимка 242380

Източник: Uefa.com

За разлика от своя съперник, гостите ще имат изключително много проблеми със своя титулярен състав.  Германия ще излезе без трима от играчите, които елиминираха Италия – Сами Кедира, Марио Гомес и Матс Хумелс. Капитанът Бастиан Швайнщайгер вече тренира с групата  и ще започне от първата минута в средата на терена. На върха на атаката най-вероятно ще започне Томас Мюлер, който все още търси първия си гол на европейски първенства.

За последно двата тима играха един срещу друг на 13-и ноември, 2015 година. Тогава победата бе за „петлите” – 2:0 с попадения на Жиру и Жиняк. Контролата обаче ще бъде запомнена с трагичните атентати във френската столица, а една от нереализираните  целите на терористите от „Ислямска държава” бе точно въпросната футболна среща.

Снимка 242604

Източник: GettyImages

Главен арбитър на срещата ще бъде Никола Рицоли от Италия, с помощници Еленито Ди Либераторе и Мауро Тонолини. Събитията зад двете врати пък ще наблюдават Даниеле Орсато и Антонио Дамато. Четвърти съдия е Дамир Шкомина от Словения.

ФРАНЦИЯ – ГЕРМАНИЯ

СТАДИОН: „Стад Велодром”, Марсилия

СЪДИЯ: Никола Рицоли

Вероятни състави:

ГЕРМАНИЯ: Нойер, Кимих, Хьоведес, Боатенг, Хектор, Швайнщайгер, Кроос, Сане, Йозил, Дракслер, Мюлер.

ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Косиелни, Рами, Саня, Канте, Погба, Пайе, Гризман, Матюиди, Жиру

topsport.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене