Еньовденските тайнства на село Делчево

Юлия БАЙМАКОВА
Не е случайно, че именно село Делчево се свързва с особените ритуали, посветени на Еньовден. Легендите разказват, че на този ден, преди да тръгне към зимата, Слънцето се окъпва и прави водата лековита, росата придобива магическа сила, билките стават още по-полезни. А тук, в Делчево, и вода в изобилие, и билки – всякакви!
Вълнението започва още по пътя. Някакви си 8-9 километра делят селцето от град Гоце Делчев, но надморската височина расте толкова бързо, че за кратко време става двойно по-голяма. Такова шосе е изпитание за шофьорите и в още по-голяма степен – за велосипедистите. Затова трета поредна година летният фестивал „Еньовденски тайнства“ включва и състезание по колоездене.
Разговарям с десетокласника Георги Бойчев – победител в категорията при децата. Той и миналата година се е класирал на първо място, но сега е по-доволен, защото конкуренцията е по-голяма. За състезанието се е готвел упорито, макар че по време на тренировка си е счупил едната ръка. Премеждието обаче не му е попречило на подготовката, продължил е да тренира, дори и с гипс. Трасето Гоце Делчев – Делчево измина за 35 минути! При това стимулът му съвсем не е била обявената парична награда. Щом получи 100-те лева за първото място, той ги дари на църквата в селото! „Още преди състезанието реших, че ако победя, ще даря сумата. В малките села църквите обединяват хората, а аз исках да направя нещо за тях!“
Ето че започва тайнственият ритуал „Мълчана вода“. Неговата същност обяснява Румяна Джибова – секретар на читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан. В стомна трябва да се налее мълчешком вода от три чешми, която да се остави да пренощува далече от селото. Там около съда се играе затворено хоро, пак така, без разговори. Всеки може да си намисли желания, които водата да запомни и по-късно те да се случат. Наблизо специално за ритуала е направено чучело от слама, наричано слънчево момиче. На другия ден то трябва да бъде изгорено, за да се премахне злото.
Вече знаем какво се иска от нас и тръгваме по туристическа пътека към местността Вълчова тумба. Всички помним забраната да не говорим, даже и малките деца мълчат. Разговорите започват едва след трикратно обикаляне около съда с вода. Тогава се спускаме да берем цветя, защото на другия ден ще има състезание за най-красив венец. Връщаме се в селото почти по тъмно. На сутринта, преди изгрев слънце, всички, които желаят, със запалени факли ще отидат да вземат водата, с която хората ще бъдат поръсени за здраве от Еньовата буля.
Денят е неделя, часът – около 10. Хората на площада в Делчево се чудят кое по-напред да разгледат – дали кулинарните изкушения, приготвени от учениците на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, или благотворителния базар „Билки за лек и аромат“, а може би най-напред да надникнат в ателието по грънчарство… Ето ги и децата от Баничан с пъстрите народни носии! С тях е и 4-годишната Кристияна Павлова, която ще бъде Еньовата буля. Детето си има и червено було, точно според традицията. Пак според нея, това, което каже детето, се смята за пророчество. Например, ако девойка го попита за кого ще се омъжи, и то отговори: „На стол седи, книга чете“, значи момъкът ще е учител. Ако каже: „ На стол седи, пари брои“, ще е богаташ.
Започва провирането под грамадния Еньов венец. Това се прави за здраве. Който мине от другата страна на венеца, бива поръсен с мълчана вода от малката Еньова буля. Край нея са всички девойки, участнички в ритуала.
Време е за повече внимание към щандовете. Клуб „Етнография“ в ПГ по МСС „Пейо Яворов“ е подготвил експозиция от билки с обяснения за тяхната лечебна сила. Много полезна информация съдържат и диплянките, изработени от същия клуб. Но погледите привличат най-вече блюдата с разнообразни кулинарни изкушения, приготвени от учениците в специалност „Готварство“ – като се започне от пълнени чушки, та се стигне до вкусни баници. Всички могат не само да видят, но и да опитат храната.
Очаква ни още една кулинарна изненада – организаторите на празника са поканили известния майстор готвач и телевизионен водещ Иван Звездев. С помощта на ученици от същата специалност той приготвя своята Еньова гозба, в която използва 6-7 билки. Освен обясненията около готвенето на постното ястие, той дава и някои полезни съвети на домакините. Накрая всеки получава чинийка с вкусната гозба.
Ученици от Второ основно училище също са се постарали за днешния празник. Те са създали с естетически вкус красиви кашпи и са засадили билки в саксии. Така участват в благородната инициатива на сдружение „Хроника срещу рака“ средствата от благотворителния базар да бъдат дарени на жени, които страдат от коварната болест.
В съседство е ателието по грънчарство. Там Исмет Комаров от село Дебрен , сам любител грънчар, учи желаещите да моделират от глина различни предмети. Всеки, който седне пред грънчарското колело, се забавлява, учителят – също.
Пъстър е този ден не само заради разнообразните атракции, но и в прекия смисъл на думата – заради цветята, сплетени на венци, красящи главите на деца, девойки, а и по-възрастни жени. За своята сръчност те получават специално изработени грамоти.
В края на програмата – специален концерт, подготвен за празника. Както си му е редът, най-малките са първи – децата от детска градина „Брезичка“, след тях – танцьорките от читалище „Изгрев-1930“ – с. Баничан, и от читалище „Н. Вапцаров – 1927“- с. Мусомища, „Вива денс клуб“ с ръководител Ани Лефтерова, танцова формация „Неврокопчанки“ с ръководител Костадин Гьоргов и оркестър „Уникат“ със солист Георги Жбантов.
Село Делчево за пореден път разкри на гостите си Еньовденските тайнства. И за пореден път тук бяха дошли гости отблизо и далече – от Самоков, Ямбол, Враца, Лом. Не липсваха и чужденци – от Украйна, Италия, Финландия. Така от година на година малкото селце става все по-популярно и желано.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене