Фенове и ветерани почитат легендата на „Пирин“ Ицо Бараката утре

Фенклубовете на „Пирин“ излязоха с призив към фенове и ветерани на „орлетата“ утре всички да се съберат на стадион „Христо Ботев“ по повод 10 години от смъртта на най-голямата легенда на „Пирин“ – Христо Христов-Бараката

„Нека всички заедно почетем великия пиринец утре в 18:00 на стадион „Христо Ботев“, призоваха от фенфракциите на „орлетата“.

 Легендарният страж на „Пирин“ напусна този свят на 5 юли 2006 г. на 62 години, оставяйки името си в историята на благоевградския и българския футбол. Посмъртно той бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Благоевград.

Христов е първият футболист на „Пирин“ с повиквателна за националния отбор. В тима на „трикольорите“ е изиграл 13 мача. Познатият като Ицо Бараката играч е избиран за вратар номер 1 на България. Той е един от първите чуждестранни футболисти, който е играл срещу Диего Армандо Марадона, който не е успял да му отбележи гол.

Христо Христов -Бараката има 537 мача за „Пирин”, от които 272 в „Б“ група, 224 в „А“ РФГ, 26 мача за купите на България, 12 за Интертото. Спасява над 15 дузпи. Успява да отбележи едно попадение, в основата е на много голови пасове. Пазил е 19 сезона на вратата на „орлетата“.  

e-79.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене