Жителите на Сатовча спряха работата, за да отпразнуват Деня на чешмата

Жителите на община Сатовча за поредна година отбелязаха Деня на чешмата и семейството. Празникът се чества само тук и се превръща в емблема на населеното място.

Събитието събра на едно място стотици фамилии, които вдигнаха наздравица с пожелание за здраве и благоденствие на всичи.

Над 900 чешми и обособени кътове за отдих са построени в региона. Традиция тук е в летния период да се организират срещи на чист въздух и студена вода от близки и приятели, по предложение на кмета на общината Арбен Мименов.

Преди време Общинският съвет с решение определи първата събота на месец юли за Ден на чешмата и семейството. „С този празник запазване добрата традиция, добрите взаимоотношения и сбирките, които сплотяват хората и семействата, докосваме се до красивата природа в общината ни. Направихме специална брошура за празничния ден. Радващо е, че все повече са тези, които уважават тази инициатива”, коментира Мименов.

Община Сатовча кандидатства за „Книгата на рекордите Гинес“ със своите над 900 чешми. Те отдавна са преброени в присъствието на нотариус. Предстои обаче това да направи и съдия. Ще се изготвят констативни протоколи, които ще се изпратят в централата на Гинес в Лондон. Тук се градят чешми, за да остане знак за даден род или човек, обясняват местните хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене