Без категория

Голяма беда може да сполети Благоевград

Опасна сграда, предназначена за събаряне, стои непокътната заради инат

Благоевградският бизнесмен Людмил Коцев обжалва пред Административен съд заповед на кмета Атанас Камитов за премахване на рушащата се сграда до градската градина. Процедурата започна през месец май 2015 г. от тогавашния зам. кмет по строителството Антоанета Робева, която заяви, че руината ще бъде съборена. През месец март 2016 г. кметът Атанас Камбитов издава заповед за демонтиране на сградата в 30-дневен срок поради опасност от саморазрушаване, позовавайки се на чл.74 от Закона за културното наследство. Людмил Коцев, който сключи договор за суперфиция със собствениците на имота, твърди обратното, че опасност от саморазрушаване няма, и обжалва заповедта. Делото ще се гледа от съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева през юли, когато ще станат ясни аргументите на строителя, съобщава Struma.bg.

Сградата на ул. „Христо Татарчев“, навремето ползвана за тютюнев склад на цигарената фабрика, бе реституирана на наследниците на Панайот Тасев, някогашен кмет на Горна Джумая. Преди година и половина шестимата съсобственици, сред които е председателят на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, съпруга на Войтех Тасев, един от братовчедите от известния род, дават отстъпено право на строеж на Людмил Коцев. Договорът за суперфиция е подписан след одобрено строително разрешение от общината. По проект на мястото на 90-годишната сграда е предвидено да се изгради нова в същия архитектурен стил, тъй като е паметник на културата, като на партера ще има магазини, 2 етажа са предназначени за офиси и 4 етажа за жилища.

Людмил Коцев има фирма за автомобили на лизинг и няма опит в строителството. Той плаща няколко хиляди лева за изграждане на улица край старата сграда, до която вече няма тротоар. Впоследствие обаче нещата зациклят, тъй като от общината и РДНСК поискаха корекция на първоначалния проект, тъй като надвишавал с 1 етаж строителното разрешително и не отговарял на ПУП.

Заради неизгладените проблеми, буксува и строителството в съседния имот, където по-малката сграда, собственост на бившата директорка на НХГ “Св.св.Кирил и Методий“ Севдана Марковска, беше съборена. По проект и там ще има нова сграда с магазини, офиси и жилища, чийто облик като паметник на културата ще бъде запазен. Заради усложнените отношения обаче градежът е замразен и мястото е превърнато в паркинг. По Закона за културното наследство при създалата се ситуация може да последва нова кметска заповед – събарянето на опасната сграда да бъде възложено на друга фирма, след като собствениците нехаят.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене