Закриват 8 паралелки след 7 клас в Пиринско

Три паралелки от ПМГ Благоевград на челните места по бал в областта 

8 паралелки с прием след седми клас се закриват в област Благоевград, след като днес беше обявено първо класиране.

„Закриват се паралелки в СОУ „Н. Рилски“ Банско, ПМГ „Я. Сандански“ Гоце Делчев, 5-то СОУ „Г. Измирлиев“ Благоевград, 7-о СОУ „К. Шапкарев“ Благоевград, ПГИТ „Асен Златарев“ Петрич, ПТГ Сандански, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Симитли и СОУ „Бр. Каназиреви „Разлог“, каза началникът на РИО Благоевград Ивайло Златанов.

В други четири училища от областта за формирането на паралелки също недостигат минималната бройка деца, като на тях ще бъде даден шанс да запълнят свободните места на следващи класирания.

В Благоевградска професионална гимназия, ПГЕЕ (Банско), Гимназия „Яне Сандански“ ( Сандански) има по 16 класирани деца при изискуем минимум от 18.

На тези училища ще бъде даден шанс да попълнят нужните им бройки, като мотивът е, че остават много ученици, успешно положили приемни изпити по БЕЛ и математика, но не подали заявления за участие в първо класиране, както и останали некласирани ученици на първи етап.

В ПГЕЕ Банско паралелката със специалност „Компютърна техника и технологии с английски език“ е единствена на територията на общината с прием след завършен седми клас. Там от класираните 16 ученици, 15 са подали заявления за паралелката в ПГЕЕ по първо желание. 

„В Благоевградската професионална гимназия в специалност „Компютърна техника и технологии с английски език“ са класирани 16 ученика. След закриването на паралелките в 5-то СОУ и 7-о СОУ паралелката на БПГ може да се запълни до 21 ученици“, се посочва още в мотивите за незакриването в момента на тази паралелка коментирани пред E79news

В НХГ Благоевград след първо класиране двете паралелки профил Изкуства също не са запълнени на минимума. Паралелките профил Изкуства –Музика и Изобразително изкуство са единствените на територията на областта. В случай на неподаване на заявления от ученици за участие в трети етап на класиране, може да се пристъпи към преобразуване на паралелките – формиране на една с два профила.

С най-висок бал тази година се влиза в ПМГ „Акад. Сергей П. Корольов“ Благоевград. Три от паралелките на училището са окупирали върха на статистиката, като първа по висок бал е паралелката с природоматематически профил – Математика, Немски език, Информатика и БЕЛ. Минималния бал на първо класиране за нея е 32.715, а максималния 35.839. Всички класиране в тази паралелка са по първо желание посочено при кандидатстването. 

Втората паралелка на ПМГ е Информатика с английски език, математика и БЕЛ. За нея минималния бал е 31.876, а максималния 35.304.

В класирането следват още една паралелка на ПМГ Благоевград, две на Езикова гимназия Благоевград, една на ПМГ от Гоце Делчев и други.

С най –нисък бал на първо класиране са приетите в ПГСАГ „Васил Левски“ Благоевград (специалност Архитектурна реставрация) и Благоевградска професионална гимназия (специалност Компютърна техника и технологии). Копиранот от E79news

За паралелката в бившия стоителен техникум минималния бал е 19.608, а максималния 26.573. За паралелката на БПГ минималния бал е 19.091, а максималния 23.284.

Приетите на първо класиране ученици могат да се запишат от 28 до 30 юни включително. Онези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене