Кметът на Белица Радослав Ревански: Дадох ифтар по случай Рамазан – това е знак и доказателство, че в общината живеем заедно и мюсюлмани, и християни мирно и спокойно

Силвия СТОЯНОВА

Имах честта да дам ифтар (вечеря) по случай свеще­ния месец Рамазан. Благо­даря на всички гости, които уважиха мероприятието на­чело с религиозните водачи от двете вероизповедания, кметовете на населените места, общински съветници, бизнесмени, представители на държавната власт, на по­литически партии, общест­веници. Това каза Радослав Ревански, кмет на община Белица.

Ревански каза още, че това е знак и доказателство, че в община Белица живе­ем заедно и мюсюлмани, и християни мирно и спокой­но.

„Като кмет на община­та споделям дълбинно в душата си ценностите на уважение към различния и нуждата един от друг и съм убеден, че по този начин ще постигнем просперитет в общината и нашата родина България“, завърши Радо­слав Ревански.

Припомняме, че по случай свещения за мюсюлмани­те месец Рамазан, кме­тът на община Белица Радослав Ревански, покани вчера на тър­жествена вечеря-иф­тар и християни и мюсюлмани.

В „Мартини” Бар – Белица се събраха повече от 70 души – представите­ли на двете религи­озни общности от Белица , Благоевград , Пазарджик и София

Вечеря­та (ифтар) уважиха Районният мюфтия на Благоев­град Адим Мухамед, Районният мюфтия на Пазарджик Абдула Са­лих, Районни­ят мюфтия на София Мустафа Избиштали, Архи­ерейски намест­ник отец- иконом Янко Русков, сеще­ник Николай Варин от Банско, свещеник Николай Попов от Белица

Поканата на кмета ува­жиха об­щински съветници, предста­вители на местния бизнес, кметовете в населените места от общината, цялото общинско ръководство на община Белица, директори на училища, хора на култу­рата, бившият кмет на Бла­гоевград Лазар Причкапов.

Домакинството на вечеря­та – ифтар, организирано от кмета Радослав Ревански е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българите с мюсюлманско вероизпове­дание.

ТОВА Е ВРЕМЕТО, В КОЕТО В СВЕТЛАТА ЧАСТ НА ДЕНОНО­ЩИЕТО, ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МЕСЕЦ НА РАМАЗАНА, ИЗПОВЯДВАЩИТЕ ИСЛЯМА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ДА ПИЯТ ВОДА И ДА СЕ ХРАНЯТ.

Тази година краят на постите се отбелязва с тридневния Рамазан бай­рам от 5 до 7 юли.

Кметът на община Бели­ца изрази задоволството си от факта, че срещата свързана със свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, бе уважена от толкова елитни хора от различните религиозни общности. Сподели, че

КАТО КМЕТ НА ОБЩИНАТА ПОЛАГА УСИЛИЯ ЗА ЗАТ­ВЪРЖДАВАНЕ НА ДОБРИТЕ ТРАДИЦИИ НА ТОЛЕРАНТ­НОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ОЩЕ ПО-СПЛОТЕНО И ЕДИН­НО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО.

Той е убеден, че уваже­нието към двете вероиз­поведания, християни и мюсюлмани нямат цвят и политическа украса и искрено пожела обще­ството ни да живее в мир, благоденствие и разбира­телство. Пожела да бъдем единни в ежедневието си и да празнува­ме заедно праз­ниците си, така както са го правели нашите деди. Ревански сподели още, че на 7 юли в общинския център празнуващите мю­сюлмани ще приготвят специално за християните и мюсюлманите в Белица традиционни байрамски специалитети за да ги по­черпят за свещения праз­ник Рамазан Байрам по време на организира­ната културна програ­ма вечерта.

В рамките на една седмица всяка вечер кметът осигурява ве­черя във всяка джа­мия в населените места в общината след 21.00 ч. когато мюсюлманите в джамията са извършили вечерната си молитва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене