Сливат Младежки дом, Центърът по изкуствата и ОДК в Благоевград

Единственото, което се съкращава е администрацията, от трима директори става един, разясни пред ОбС днес зам.-кметът Христина Шопова.

 

 

Общински съвет Благоевград днес прие предложението на общинска администрация за закриване на Младежки дом и Център по изкуствата. Двете институции заедно с Обединен детски комплекс Благоевград предстои да се слеят от есента в едно общи звено – Център за личностно развитие.

Съветниците приеха предложението за закриване на Младежки дом и център по изкуствата с 22 гласа „За“, 7 „Против“ и 3-ма въздържали се.

Мнение, че това закриване и преобразуване в единен център трябваше да се случи по-рано, изрази заместник кметът по култура и хуманитарни въпроси в община Благоевград Христина Шопова.

„Община Благоевград финансира Центъра по изкуствата с 195 000 лв.,  Младежки дом със 120 000, а ОДК с 230 000 лв. Също така ОДК получава финансиране от МОН в размер на 160 000 лв.

Всичко това се прави, защото има дублиране на  дейности, както в ОДК така и в Център по изкуствата се дублират дейности. Направихме среща с всички преподаватели, със синдикатите да успокоим всички, че ще бъдат на работа, защото те са много ценни кадри.

И за сравнение хората работещи в ОДК взимат около 900 лв. заплата, а хората които работят в Център по изкуствата около 500 лв. предвид това че са само общински звена. За да ползваме съфинансирането на МОН бързаме да направим тези промени и да не изпускаме парите от държавата, за да имаме възможността да увеличим заплатите на хората от Център по изкуствата и Младежки дом. Единственото, което се съкращава е администрацията, от трима директори става един“, разясни пред общинските съветници Христина Шопова.

 

Тя сподели още, че в ОДК до момента е имало сериозно раздуване на бройката деца, записани в школите към ОДК, където по списък са били 1500 деца, а в действителност едно дете е записвано по три пъти.

„Едно дете е записвано по три пъти и се получава финансиране за това нещо. Получавани са много високи заплати в ОДК, много разширение на състава, раздавали са се лекторски на хора със средно образование“, добави още Шопова.

 

Тя бе категорична, че сливането на трите институции в една се прави единствено с цел  да има една обща шапка за Център по изкуствата, Младежки дом и ОДК  за да има един отговорен човек, с визия за развитието на институцията и всички преподаватели под него да работят за децата. Да няма измислена и фалшива дейност.

„Базата не се променя, тя е на община Благоевград. Единствената цел за „Вароша“ е да се обнови базата, защото всеки един от вас съветниците знае,  че тези къщи 30 години не са пипани. В момента текат всички покриви. Ние сме на път да заложим цялостния квартал в проект. Никой няма да гони деца, да съкращава преподаватели,  или пък да нарушава дейности“, сподели пред ОбС-Благоевград зам.-кметът.

 

Тя увери, че докато работи този екип в община Благоевград, къщи във „Вароша“ няма да бъдат разпродавани.

Новият Център за личностно развитие ще има един директор, един счетоводител,  като се запазват всички преподавателски дейности. В него ще има ясно изразена концепция за развитие и работа с децата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене