Таксиметровият шофьор и луд фен на дупнишкия футбол Румен Тимев: След семейството най-ценното нещо в моя живот е „Марек”, всичко останало е преходно

Румен Тимев е роден на 06.03.1955 година в Дупница. Бивш военен, работил във военното поделение в град Дупница. В момента собственик на такси. От 1961 година е на стадион „Бончук” и помни всичко, което се е случвало на този легендарен спортен комплекс. Първия официален мач наблюдава на 5-годишна възраст и в съзнанието му трайно са останали легендарните футболисти на мъжкия отбор Димитър Исаков и Виктор Начев. Още като дете се увлича по футболната топка и първи негов треньор в ДЮШ на „Марек” е Емил Начев. От 1970 до 1974 година учи в техникум в София и през този период тренира футбол в ДЮШ на „Славия”. След отбиване на военната си служба има щастието да присъства на влизането на мъжкия отбор в А група през 1975 година, когато на стадион „Бончук” „Беласица” (Петрич) губи с 1:2 от „Марек” и при това положение дупнишкият отбор влиза в майсторската група.
Румен Тимев е знакова фигура за футбола в Дупница.

– Щастливи ли сте с феновете, че „Марек” тръгна отново нагоре?

– След ритането и митарстването по селата, което беше унижение за всички нас, не може да не се радваме, че сме направили първата крачка нагоре. Не искам да се връщам и да цитирам имената на тези, които буквално бутнаха „Марек” в ямата. Всички ги знаят и се чудя с какви очи се движат в Дупница.

– Винаги казваше, че „Марек” ще е новият член на ЮВГ. Откъде идваше тази увереност?

– Всеки Божи ден аз съм на стадиона, срещам се и на различни места с хора от общината, членове на УС, треньори и футболисти. Всички те бяха заредени с амбиции мъжкият отбор да тръгне по правата нагоре, защото беше истинско унижение велик тим като „Марек” да играе по табаните на селските терени. Радвам се, че познах. Мечтата ми се сбъдна. „Марек” направи първата си крачка към връщането на отбора там, където му е мястото.

– Би ли се ангажирал с някаква прогноза кога „Марек” ще се озове в професионалния футбол?

115-14-03-69-01-09-

– Да не избързваме – апетитът идва с яденето. Нека наличните състезатели се докажат и утвърждават, като за това се иска време и спокойствие, за да може техните треньори да доразвият потенциала им. Най-положителното нещо е, че всички желаем да разчитаме на собствени кадри. В момента имаме изключително силна ДЮШ благодарение на Янек и Анжело Кючукови, Цецо Видински, Асен Нешев, Светльо Георгиев и не на последно място Борис Кръстев. Реалността е налице благодарение на кмета на общината г-н Методи Чимев и президента г-н Борис Паризов, които са с лице обърнати към футбола в Дупница.

– Вече си на 61 години, а постоянно пътуваш и подкрепяш отбора на „Марек”. Как издържаш физически и финансово?

– Всеки си прави сметката и аз и моите колеги ще продължаваме от сърце да подкрепяме с каквото можем нашия любим отбор. Гордост за фенклуба са председателят Боби Рударски – един самоотвержени ентусиазиран човек, Веско Дангов, който не спира да поднася на отбора цитрусови плодове – банани и портокали, шефът на агитката Иван Ясенов, който знае как да запали искрата за подкрепа на „Марек”. От по-младите пример за подражание са Жоро, Емилиян, и т.н., и т.н. Поклон пред Иван Джорджев, член на УС на фенклуба, който осигурява специалния фенбус с надпис „Марек”.

– Таксито и „Марек” те съпътстват. Кое е по-ценното за теб и какво място заемат в сърцето ти?

– След семейството най-ценното нещо в моя живот е футболът и най-вече „Марек”. Всичко останало е преходно.

– Какви са най-скъпите ти спомени от „Марек”, откакто се помниш?

– Най-скъпите спомени за мен са, че през 1976 година спечелихме сребърните медали в А група и победите над именитите европейски колоси „Байерн” (Мюнхен), шотландския „Абърдийн” с треньор Сър Алекс Фергюсън и унгарския „Ференц” (Варош).

– Каква бе рецептата, за да станете кметът, ръководството, треньорският щаб, състезателите и феновете едно цяло?

– Желанието „Марек” да бъде отборът, който ще защитава футболната история на общината. Всичко това ни задължаваше и обедини.

– Отпразнувахте ли вече влизането на „Марек” в ЮВГ?

– Веднъж след победата в решителния мач бараж срещу „Брацигово” и в изминалата събота в заведението на стадион „Бончук”.

– Ръководители, треньори и състезатели, които трябва да се споменават от спортната общественост?

– Не бива да се забравят треньори като Иван Радоев, Янко Динков, Димитър Куков и Димитър Исаков като футболисти и треньори, всички кметове и шефове на клубове при влизане на отбора в А група и естествено състезателите, участници по различни времена и етапи.

– Какъв съвет ще дадеш, за да заеме „Марек” мястото си в българския футбол?

– Моето мнение е отборът да играе футбол с дупнишки дух, ДЮШ да произвежда качествени кадри и да има повече хора като сегашния кмет Методи Чимев, президента Борис Паризов и сърцати треньори като Борис Кръстев.

– Какъв е девизът в живота ти?

– Винаги напред.

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене