Гоцеделчевският учебен център„Вито ТМ“ – член на Академията на централноевропейските училища

Юлия БАЙМАКОВА
„We care, dare and sharе!“ („Загрижени сме, осмеляваме се и споделяме!“) – това е тазгодишното мото на Академията на централноевропейските училища, в която членуват 15 държави, сред които и България. Вече десет години Академията обявява конкурс за проекти под различен наслов. Тази година са представени 219 проекта, от които са одобрени 42 и между тях – проектът „Човекът в огледалото“ на гоцеделчевския Учебен център „Вито ТМ“ . Автор на проекта е ръководителката на Центъра и преподавателка по английски език Теодора Мечева. Благодарение на опита си от разработване на други два успешни проекта, госпожа Мечева подхожда творчески и към тази тема. „Като майка и учител съм притеснена – разказва тя. – Една вечер видях как дете риташе вратичката на къщичката за книги в парка, защото така правело друго дете. Тази и още много други грозни прояви ме подтикнаха да мисля как да накараме децата и всички млади хора да разберат, че са отговорни за своите постъпки. Осъзнах, че те най-напред трябва да видят себе си в момента и тогава да започнат да изграждат своя нов образ на осъзнати граждани.“
В продължение на година повече от 50 деца от 5. до 9. клас на гоцеделчевските основни и средни училища, посещаващи Центъра, доброволно се занимават с проекта. Те активно участват и в трите инициативи, включени в него. Първата, озаглавена „Отворете широко очите си“, изисква от тях да наблюдават нередности в заобикалящата ги среда и да ги снимат. Така се появяват техни фотографии, изобразяващи коли по тротоарите, боклуци, бездомни кучета… Децата анализират заснетото и вземат решения за всяка ситуация, при това на английски език. А после с част от снимките окичват едно от дърветата в градския парк. Така посланията, които те носят, стигат до обществеността.
Може би някои от гражданите си спомнят за огледалото, поставено през миналия октомври в центъра на града. А може би са се оглеждали в него и са записвали какво биха искали да променят у себе си и в обществото. Тази идея също е в рамките на проекта, като мненията на гражданите са коментирани от учениците на техните ежеседмични сбирки .
Втората инициатива е под наслов „Заедно срещу малтретирането“. Задачата на учениците е писмено, използвайки езика, който усвояват, да разказват истории, свързани с малтретиране, но не измислени, а такива, на които са били свидетели или жертви. Получени са много писма, част от тях анонимни, за домашно насилие, кибертормоз, насилие в училище, над бездомни животни и т. н. Най-интересните пет истории са изиграни от самите ученици и техните сръбски връстници на първата международна среща в Гоце Делчев чрез Форум театър. Те измислят и един супергерой, който да съветва жертвите как да постъпват. От събраните материали децата правят комикс, който представлява цяла книжка.
В заключителната част на работата по втората инициатива вземат участие възпитаници на училище в град Панчево, Сърбия – партньор по проекта.
„Ние сме тук, за да останем“ – това е мотото на последния етап, който е проведен по време на тазгодишната априлска ваканция, когато 12 наши ученици и две преподавателки в Центъра връщат визитата на сръбските си партньори. Темата е свързана с опазване на околната среда и децата съставят петиция, свързана с глобалното затопляне. Домакините решават да научат гостите на свое хоро и така всички да покажат солидарността си. Макар че хорото е доста по-различно от нашите, то е научено и идеята – осъществена.
Продължителният труд на доброволците от Учебния център и на техните ръководителки е възнаграден. На заключителната среща на ACES училищата, проведена в Сенец, Словакия, където присъстват преподавателката Илияна Мардова и ученичката Катрин Петкова, Центърът получава плакет за членство в Академията на централните европейски училища. Но най- голямата награда, че децата се убеждават в умението си да ползват езика и извън класната стая и се радват на нови приятелства. Родителите също са доволни. Колкото до средствата, отпуснати след спечелване на проекта, те не са много, дори се налага Центърът и родителите да доплащат престоя на нашите ученици в Сърбия, но в случая това не е най-важното. По-съществена е моралната удовлетвореност и признанието, че в един малък град се трудят ученици и преподаватели, които са креативни, амбициозни, могат да работят в екип и да постигат целите си!
А ето и мнението на две от нашите момичета:
Катрин Петкова – най-малката от всички участници в 42-та одобрени проекта:
„ Проектът ми даде възможност да видя непознати места, да създам нови приятелства, да чуя интересни истории, разказани на любимия ми английски език. Благодарна съм на госпожа Мечева, че ми гласува това доверие. Радвам се, че помогнах за достойното представяне на езиков център „Вито ТМ“!
Мария Шопова – деветокласничка, най-голямата от нашите участници:
„Проектът беше едно великолепно преживяване. С децата от Сърбия се разбирахме толкова добре, че времето все не ни стигаше. Нашите срещи и тук, и в Сърбия бяха изключително ползотворни. Щастлива съм, че бях част от това вълшебство!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене