Столетникът неврокопчанин Димитър Перухов: Най-важно е спокойствието

Днес той навършва 100 години. Отгледал е две дъщери и син, радва се на шест внука и седем правнука. Най-важното е спокойствието, да се храниш добре и да си в добри отношения с хората, това е рецептата за дълголетие на дядоДимитър Перухов.

Капризен е на яденето, приDSCN9145знава столетникът. Обича млечните храни, затова в закуската му е винаги прясното мляко с  какао или кафе, допълва с филия с масло, с майонеза. Никак не се притеснява от вредните храни. Обича сам да си готви и напук на всички предупреждения, често си спържи сланинка за вечеря. Пийвал е по чашка за компания и не е пушил. Кръвното му е 120 на 80, хапчета не пие, само в последно време му е трудно да чува.

С голяма любов дядо Димитър Перухов разказва за печатарския си занаят. „Имах собствена печатница. Първите години нямаше ток въртяхме машините на ръка и набора правех на ръка. Печатахме формуляри за учреждения, първия вестник в града на Жак Гатеньо. После  дойде Червенков и помете всичко с метлата. При национализацията, дойде един от Благоевград и събра машините. Опитах се да ги убедя, че града има нужда от печатница, но не ме чуха, щели да правят голяма печатница, да уедряват.“

DSCN9147

До преди няколко години дядо Митко Перухов подвързваше книги, годишни течения на вестници, нотариални и съдебни книжа, сега това прави дъщеря му Величка.

DSCN9151

Планинарството и светлите елегантни дрехи са другата слабост на симпатичния столетник. Той грижливо пази снимките, когато на 75 години е изкачил връх Мусала, а на 87 г. – Лясковския връх. Денят му започва и завършва с молитва пред кандилото, доскоро редовно е ходил на черковни неделни служби. Дори за разходка в квартала държи да е добре облечен. Летният му тоалет е изцяло в бяло – панталон, риза и каскет.DSCN9152DSCN9158DSCN9155

ЧЕСТИТО СТОЛЕТИЕ, ДЯДО МИТКО! ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ!

http://hronika-bg.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене