Учениците от НПГ отбелязаха 400 години от смъртта на Сервантес и Шекспир

Ритуал по посвещаване в рицарско звание, театрална постановка на трагедията „ Ромео и Жулиета“, почерпка с рицарското питие „Хипокрас“ и минисвитъци с послания от художествените текстове на Шекспир и Сервантес бяха акцентите в тържествената програма на учениците от НПГ „Д. Талев“, посветена на 400-годишнината от смъртта на великите класици на световната литература.
Събитието се проведе на 14 юни в парк „Панорама“, където гости бяха учениците от основните училища и те взеха участие в ритуала по посвещаване в рицарско звание, наречен още „аколада“. Ритуалът бе изпълнен от учениците Али Скендеров, Димитър Цветков от 9 „в“ клас и Виктория Тютюнарова от 10 „б“ клас.
Всички новопосветени млади рицари получиха сертификат, с който приемат основните рицарски доблести – мъжество, вярност, щедрост, благоразумие, изтънчена общителност, чувство за чест.IMG_0804
Професионализъм и виртуозна артистична игра показаха Добринка Романска от 9 „в“ и Иван Попов от 12 „е“ клас. Те развълнуваха публиката с вечната тема за любовта, превъплътили се в образите на Жулиета и Ромео. А ученикът Радостин Качанов – 11 „а“ изпълни продължи темата с прекрасно изпълнение на сонет от Шекспир.
Публиката оцени високо и рицарската напитка „ Хипокрас“ и се наслади на цитатите от творби на Сервантес и Шекспир, които бяха оформени като малки персонални свитъци.IMG_0809
Водещите – Димитрия Узунова, Симона Пачеджиева – 9 „а“ клас, Весела Панева от 9 „б“ и Владислава Димитрова от 10 „в“ – представиха интересни факти от живота на двамата класици и представиха рицарското облекло като използваха модел от желязо в реални размери, предоставен ни специално за събитието от г-н Четрафилов.
Всички ученици успяха да се докоснат до творчеството на Сервантес и Шекспир – запомнящо се и емоционално.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене