Сензация! За първи път на бял свят: В Петрич е имало щаб на КГБ! Вижте защо…

В Петрич бил разположен общ щаб на ДС и КГБ за действия срещу военната хунта в Гърция

В Петрич бил разположен общ щаб на ДС и КГБ за действия срещу военната хунта в Гърция

Когато през 1967 г. Юрий Андропов става шеф на КГБ, работата на съвет­ските специ­ални служби чувствително се активизира. Външното раз­узнаване на СССР веднага подготвя ня­колко плана за силови ме­роприятия на територията на чужди държави.

Най-важната специална акция, пла­нирана през ерата на Андропов, е в Гърция. Там през 1967 г. група полко­вници вземат властта чрез държавен преврат разпускат парламента и обя­вяват военно положение.

Партия (с голямо влияние в страната) минава в нелегал­ност. Партийното ръковод­ство в Москва заповядва на Първо главно управление на КГБ веднага да осъщест­ви пряка връзка с гръцките комунисти и да организира изпращането на финансова помощ. Каналът за изпраща­не на средствата преминава през Будапеща, където ГКП има свой представител. Па­рите са били предназначени за организирането на пар­тизанска съпротива в Гър­ция срещу военната хунта. Планът за действие на КГБ е предвиждал внедряването на саботажни бойни групи в гръцките планини и подгот­вянето на въстание срещу режима в Атина.

Намиращият се в нелегалност секретар на ГКП Харилаос Флоракис през 1968 г. изпратил архива на партията през България за Москва

Намиращият се в нелегалност секретар на ГКП Харилаос Флоракис през 1968 г. изпратил архива на партията през България за Москва

Информациите за секрет­ните схеми на съветски­те тайни служби станаха достояние на общественост­та от т.нар. архив на Митро­хин, изнесен тайно на Запад преди десетина години.

За осъществяването на тези планове се избира бъл­гаро-гръцката граница, през която става прехвърляне­то на агенти на КГБ, както и на материална помощ за гръцките комунисти. Това се случва в планинските маси­ви на Пирин и Беласица. В Петрич дори се установява временен щаб на КГБ и на­шата Държавна сигурност, който ръководи операциите срещу Гърция. През август 1968 г. ДС предава строго поверителна информация в Москва на съветските си колеги: българските тайни служби са в състояние да свалят от власт хунтата на гръцките полковници! Ин­формацията от София напра­во стряска КГБ – оказва се, че ДС е вербувала за свой агент бивш шеф на гръцкото разузнавателно управление и той може успешно да осъ­ществи държавен преврат в Атина. Разбира се, с помощ отвън.

Генерал-полковник Григор Шопов докладвал плана за държавен преврат в Атина пред висшето ръководство на БКП

Генерал-полковник Григор Шопов докладвал плана за държавен преврат в Атина пред висшето ръководство на БКП

Пла­новете на ДС за този преврат били одо­брени и от висше­то ръко­водство на БКП, твърдят бивши офицери от българ­ското разузнаване. Детай­лите по секретната акция били докладвани лично от зам.-министъра на вътреш­ните работи генерал-полко­вник Григор Шопов, много доверен човек на Живков. Партийната върхушка в Со­фия препоръчала на нашето Първо главно управление на ДС да координира плановете си по линия на гръцкото на­правление с КГБ и Специал­ния отдел на ЦК на КПСС.

Българското предложение за осъществя­ването на дър­жавен преврат в Атина веднага било отхвърле­но от Москва. В централата на съветска­та спецслужба преценили, че международна­та обстановка в момента никак не е подходяща за толкова активни дейст­вия. В Чехословакия Праж­ката пролет набирала ско­рост и на дневен ред била окупацията на тази соцстра­на от войските на Варшав­ския договор. Случили се и непредвидени неща – гръцка­та компартия се разцепила на две, като новосъздадена­та ЕКГП (еврокомунистите) скъсала всякакви контакти с КПСС и престанала да съ­трудничи с резидентите на КГБ в Атина.

Всесилни­ят шеф на КГБ Юрий Андропов със силата на цялата си власт „издърпал уши­те” на нашето ДС. Кагебист №1 спрял енту­сиазма на спе­цслужбите ни и наредил под­готвяният дър­жавен преврат срещу гръцките полковници да не се задейства. След окупацията на Чехословакия от танковете на Варшавския договор въз­никнали още усложнения за верните на Москва гръцки комунисти. Те решили да изтеглят от страната партий­ния архив и организирали прехвърлянето му в Съвет­ския съюз през терито­рията на България и Ру­мъния.

Чрез резидентурата на КГБ в Атина с пряката помощ на Държавна си­гурност 14 тона от архивите на ГКП били откарани на се­вер. Събрани в 1598 пакета и 4 сандъка, охранявани от 30 гръцки комунисти, те били прекарани с камиони през България и Румъния и след това в Съветския съюз. Спо­ред достоверни източници и днес този скъпоценен архив се съхранява в депото на Руската федерална разузна­вателна служба в град Ива­ново, в Подмосковието. Там досега се пази докумен­тацията и на Иракската комунистическа партия.

В архивите на българ­ската Държавна сигур­ност са запазени доку­менти и свидетелства за този интересен епизод от Студената война, ко­гато е трябвало с наша помощ да се смени властта в съседна Гър­ция. Въпрос на време е те да излязат наяве.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене