Съборът Ирин Пирин започна. Поляните край Разлог се изпълниха с почитатели на фолклора, занаятите и българщината (ОБНОВЕНА)

Снимки: Община Разлог

Незабравима празнична вечер даде старт на първото издание на събора на Югозапада-Ирин Пирин. Ансамбъл „Пирин“ традиционно предизвика възхищение у зрителите, а преди това кукери от Разлог, облечени с красиви кожи, съпровождани от звуците на зурни и тъпани, предвождани от музиканта Емил Зангов, създадоха настроение и емоция у всички.

Официалното откриване започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Разлог и епархията. Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев поздрави присъстващите, като изрази възхищението си от представянето на събора на най-различни занаяти, пътуващото читалище „Бащино огнище“, Сдружение „Азбукари“ и др.

Неврокопският митрополит Серафим освети и огромното знаме, което се развява на 40-метров пилон. 70-тонната конструкция бе изградена специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“. Знамето, което ще се развява целогодишно в сърцето на Пирин и внушителният пилон , са подарък от фондацията за община Разлог.

В първата вечер на събора участваха изпълнителите МФГ „Годлево“,  Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с  оркестър „Роял бенд“.

На откриването присъстваха председателят на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова и инж. Венцислав Гърменов-зам.-кмет по социалните дейности.

През всичките дни на мероприятито за почитателите на историята на България е отворена музейна експозиция, на която са представени любопитни факти и атрибути от бита. В нея участие са взели историческите музеи на Разлог, Велинград, Благоевград и Етнографския музей в София.

Интерес представляват и младото семейство Виктория и Денислав Деневи от Силистра, които преди две години се женят, като правят сватбата от филма „Време разделно“, в. местността „Пчелина“, край Разград. На събора Ирин Пирин те представят своето майсторство в дърворезбата и цървулджийството.

Ирин Пирин–Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват хиляди изпълнители и самодейци,  както и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”, който ще започне в 15.00 ч.  на 18 юни, на Централния площад в Разлог.

На събора Ирин Пирин има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне-тежковози и още много атракции.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене