Българите са 50% по-бедни от европейците, у нас са най-евтините цигари, дрехи, алкохол

Българите са близо 50% по-бедни от средния европеец. Като по богатство се нареждаме на последно място в ЕС. Покупателната способност на българите е точно 51% от средното ниво на ЕС, сочат данните на Евростат, цитирани от Днес.бг. Като при изчисленията се взима предвид не само реалното потребление, но и нивото на доходите.

Преди нас по покупателна способност в ЕС са Румъния и Хърватия, където стандартът е 58% от средния за ЕС. Дори гражданите на Черна Гора и Турция, които кандидатстват за ЕС, са по-богати от нас. В тези страни покупателната способност е съответно 52% и 58% от средното ниво за ЕС.

На другия полюс в класацията е Люксембург, където стандартът на живот е с 37% над средното ниво. На следващите места по богатство се нареждат Норвегия (133% от средното ниво), Швейцария (129%), Германия (124%) и Австрия (119%). Общо в 13 държави стандартът на живот е над средния за ЕС, като сред тях са Великобритания (116%), Франция (111%), както и Скандинавските страни. Доста добър стандарт поддържат и в Италия (97% от средния), Ирландия (95%), Кипър (90%) и Испания (88%).

Дори Гърция сериозно ни изпреварва като покупателната способност там е 81% от тази на средния европеец.

По отношение на реално произведеният БВП на човек разликите между страните от ЕС са много по-големи. Като ние отново сме на последно място с 46% от средния БВП на човек, а Люксембург е на първо място със 271%, или близо шест пъти повече. Но тъй като и цените у нас са по-ниски реалните разлики в потреблението не са толкова големи. Общото ниво на цените у нас е 47% от средното в ЕС, което ни прави най-евтината държава.

В Албания цените са като при нас, а в Македония е малко по-евтино. Но ако се гледа по основни групи храни нещата не са същите. Цените на храната в България са 70% от средните в ЕС, което ни нарежда на трето място.

По евтина е храната в Полша (63%) и Румъния (64%). У нас обаче са най-евтините в Европа цигари (50% от средното за ЕС), алкохол (64%), дрехи (79%), мебели (50%), ресторанти и хотели (43%). Но по отношение на потребителската електроника се нареждаме на едно ниво с Испания, Португалия и Ирландия с цени на 92% от средното ниво в ЕС. По-ниски са цените на електрониката в Чехия (81%), Полша (83%), Унгария (88%) и Словакия (91%).

 

Като цяло най-високи са цените в Швейцария – 163% от средното ниво за ЕС. На следващите места са Норвегия и Дания със 137%, и Великобритания със 131%. Така животът в Швейцария е 3,5 пъти по-скъп, отколкото у нас.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене