Община Гърмен с подписан договор за проект на обща стойност от 499 704 лв. по ОП ”Развитие на човешките ресурси”

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова подписа договор с Министерство на труда и социалната политика за изпълнение на проект по ОП ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Общата стойност на проекта е 499 704 лв., които ще бъдат вложени за създаването на „Общински център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение ”.

Проектът е по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Независим живот”, приоритетна ос 2, „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното изключване”. Продължителността за изпълнение на проста е 20 месеца, а срокът на предоставяне на социалните услуги е 18 месеца.

Подписаният договор на община Гърмен е под:№BG05M9OP001-2.002-0259, а целевите групи, които ще могат да се възползват от социалните услуги на центъра са хора с увреждания и техните семейства, хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и др.

Основната цел на разработката е подобряване качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване. Мерките чрез проекта, които се финансират са за преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността на територията на община Гърмен, чрез създаване и предоставяне на интегрирани социални и здравни услуги, осигуряващи  достоен живот в семейна среда.

„Чрез проекта ще се създадат условия за ефективно упражняване на правото  на независимост и социално включване, като се намали и риска от зависимост от институционален тип грижи. Чрез реализирането на проекта ще се предоставят интегрирани услуги за хората с невъзможност за самообслужване и за хората с увреждания, като ще се съчетават комплексни действия в посока осигуряване на дългосрочна грижа, включително и социални здравни услуги в общността или в домашна среда”, поясни още кметът на Гърмен Минка Капитанова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене