14 юни – Световен ден на кръводарителя

14 юни е обявен за Световен ден на доброволния кръводарител и благодарение на инициативата на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация.

За първи път през 2004 г., 14 юни се превръща в специален ден за ознаменуване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители под мотото „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви”. На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи.

Съпричастни към отбелязването му са 192 страни, 181 национални дружества на ЧК/ЧП, 50 национални организации на доброволните кръводарители и специалисти от трансфузионната мрежа по света. Националната политика за безопасна кръв, провеждана от Министерството на здравеопазването, е насочена към създаване на необходимите условия за извършване на дейностите в структурите на трансфузионната система на съвременно европейско ниво.

Това включва както разработената вече адекватна нормативна база в съответствие с директивите на ЕС, така и реализирането на двата проекта за модернизация на центровете и отделенията по трансфузионна хематология в страната, финансирани със заеми от Световната банка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене