Сензационно! Талибани едва не убиха възпитаничка на Американския университет в Благоевград!

Моника Евстатиева заедно с фотографа Дейвид Гилки при полет с хеликоптер в Афганистан.

Американски фотограф и преводачът му гинат при обстрела в Афганистан

Българската журналистка Моника Евстатиева е оцеляла след смъртна атака в Афганистан, при която загинаха двама човека от екипа й – фотографът Дейвид Гилки (50 г.) и местният преводач Забихула Тамана (38г.).

Евстатиева е продуцент на екип от четири човека на Американското Национално Обществено радио NPR (National Public Radio), като репортерът й Том Боумън също е останал жив, съобщават от медията, цитирани от bulgarica.com.

Фотографът Дейвид Гилки, на 50 г., и местният журналист и преводач Забихула Тамана загинаха от артилерийски огън при нападение на талибани в неделя.

Журналистите пътували в две коли. Едната, в която били фотографът и преводачът, била управлявана от афганистански войник. Джипът “Хъмви” бил уцелен от 82-милиметров снаряд. Моника и военният репортер Том Боумън били в другата кола и не са ранени. Талибаните изненадали конвоя от засада, съобщи общественото радио на сайта си.

Моника Евстатиева отдаде почит на своите колеги в туитър: “Почивайте в мир, мои скъпи приятели.” Пак там през май тя споделя своя снимка със загиналия фотограф по време на първия им полет с хеликоптер в Афганистан.

Моника Евстатиева учи в Американския университет в Благоевград през 2005-2006 г., където работи и за местното радио АУРА. Тя е причината за първи път наградата на отличили се студенти в университета да бъде присъдена за ръководене на студентска медия. Моника участва и в проект по създаване на Асоциация на студентските радиостанции в България.

От 2006 г. Моника е във Вашингтон, където е редактор и продуцент в ежедневната програма All Things Considered на Националното обществено радио.

Дейвид Гилки бе един от най-добрите фоторепортери в световен мащаб, припомня американското радио. Той е първият фотограф, който влиза в Афганистан с американската армия през 2001 г. Придружава бойните части на САЩ в похода им в Ирак при свалянето на Саддам Хюсеин. Гилки отразява ударите от 2009 г. на Израел срещу Газа, земетресението в Хаити през 2010 г. и епидемията от ебола в Либерия през 2015 г. Многократно е награждаван за снимките си в САЩ и в чужбина. През 2011 г. е избран за Фотограф на годината от Асоциацията на фотографите на Белия дом. Държавният секретар на САЩ Джон Кери почете паметта му със специално изявление.

Дейвид Гилки работи за NPR от 2007 г., а през 2011 е избран за „Фотограф на Годината“ от Асоциацията на Фотографите на Белия Дом. Медията и държавният секретар Джон Кери публикуваха специални обръщения за загиналите.

Моника Евстатиева учи в Американският университет в Благоевград (2005-2006), където работи и за местното радио АУРА. Евстатиева е причината, за първи път наградата на отличили се студенти в Университета в Благоевград, да бе присъдена за ръководене на студентска медия. Моника участва и в проект по създаване на Асоциация на студентските радио-станции в България.

От 2006-та година Моника е във Вашингтон, където е редактор и продуцент в ежедневната програма „All Things Considered“ (ATC) на Американското Национално Обществено радио NPR (National Public Radio).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене