Ден на траур в Петрич в памет почетния гражданин Е. Евтимов

Кметът на Петрич Димитър Бръчков обяви със заповед  петък за ден на траур в общината по повод кончината на големия български поет Евтим Евтимов, който е роден и израснал в южния град. Днес е денят на поклонението пред тленните останки на поета във фоайето на Народния театър „Иван Вазов” в София.

Димитър Бръчков издаде заповед за отмяна на всички масови мероприятия. Националното знаме пред сградата на Общинска администрация ще бъде свалено наполовина, от фасадата на сградата ще бъде спуснат черен флаг.

Община Петрич осигурява два автобуса за съгражданите, приятели и почитатели на поета, които искат да се простят с него в София. Автобусите ще бъдат предвождани от кмета Димитър Бръчков. На поклонение в София заминават и общински съветници.

Кметът Димитър Бръчков изпрати съболезнователен адрес до семейството на поета, който е почетен гражданин на родния си град Петрич. В него се казва:

Уважаеми роднини и близки на Евтим Евтимов,

Скърбя заедно с Вас от раздялата със силен духом човек, пред чиято житейска и творческа биография свеждам глава! Петрич загуби един от най-изявените си синове, човекът, който завинаги ще остане нашата звезда над върховете…

Поет, публицист, общественик, Евтим Евтимов не спря да говори и пише за най-висшето измерение на човешките отношения – любовта! И заради тази своя неспирна тревожност, заради своето усещане как биха били по-чисти и спокойни хората той заслужено получи признанието и любовта на поколения българи!

Ние, петричани, няма да забравим Евтим Евтимов дори само за оная сътворена от него „Нощ над Петрич”: заради светлите къщи, звездния град сред синьото море на равнината и южния звън на нашето детство. Няма да забравим неговото светло видение: „…Там чака майка ми /там свети Петрич/ до люлката на моите първи дни”. Това остава голямото, непреходно наследство за нас и следващите поколения!

Уважаемо семейство,

Позволете ми да поднеса съболезнования от свое име и от името на жителите на община Петрич за голямата загуба! Почетният гражданин на град Петрич Евтим Евтимов остава яркият пример за един достойно извървян път, който заслужено трябва да бъде следван!

„Да бъде все тъй силна обичта ни…”, заръча Евтим Евтимов…

Поклон пред светлата му памет!

ДИМИТЪР БРЪЧКОВ,

кмет на община Петрич

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене