Мотат делото срещу Ембака

Най-рано наесен може да се изправи пред съда Емил Пър­ванов-Ембака – обвиненият за кървавия инцидент на главен път Е-79, при който с ка­мък бе убит бившият ле­гионер Николай Чивиев на 25 юни 2015 г. Това прогнозират запознати със случая пред „За­пад-ЮГ“.

Причина за това е поредното удължаване с два месеца на сро­ка за разследването срещу подведения под отговорност за прес­тъплението Ембака от Окръжната прокуратура в Благоевград. Новата дата, на която се очаква държавното обвинение да приключи работа­та си по случая, е 25 юли, съобщи прокурор Весела Стоилова от Благоевград. Повод за продължаването на раз­следването е, че предсто­ят още разпити на сви­детели. Техните пока­зания са важни за разследващите, защото се очаква те да раз­крият значими факти за убий­ството.

Едва след като са налице показанията на последните свидетели, прокурорът ще на­пише обвинителния акт срещу Ембака. Следва предявяване на материалите на обвиня­емия. Това от своя страна също ще отнеме време и не означава, че делото ще бъде внесено в съда и ще бъде насрочена дата за процес. Според запознати е много възмож­но, след като се запознаят с всички събрани материали по случая, Ембака и неговият ад­вокат да поискат извършване на допълнителни следствени действия. Очаква се тези съ­бития да се разиграят през отпускарския месец август, което от своя страна също ще забави изпращането на папките в съда за определя­не на дата за делото. Според най-оптимистичната прогно­за това може да се случи след съдебната ваканция, която приключва в средата на сеп­тември.

Бизнесменът Емил Пър­ванов-Ембака е обвинен за смъртта на бившия наемник от Френ­ския леги­он на 26 юни 2015 г. До момен­та своите версии за случило­то се на Е-79 са представили явни свидетели и един ано­нимен. Именно тайният оче­видец на кръвопролитието е дал най-верните, точни и обективни показания. Той се оказал на мястото и случайно снимал какво се е случило между Ембака и Легионера. Въпросният очевидец не бил познат нито на обвинения за престъплението, нито на убития. Според близки до разследването в показания­та си аноним­ният свиде­тел твърдял, че Ембака е действал при самозащита. Колата му е била преслед­вана, а стък­лото – счупе­но.

До убий­ството се сти­га, след като Емил Първа­нов премина с автомобила си през стро­ящия се учас­тък от пътя. В това време бившият ле­гионер рабо­ти на обекта. След преслед­ване с авто­моби­ли Първанов и служителят на фирма „Агромах“ Николай Чивиев се сбили. В мелето Ембака хваща голям камък и разбива главата на бившия легионер. На път за болница­та Чивиев умира.

Веднага след убийството Ембака избяга и се скри. Той бе обявен за общодържавно издирване, а по-късно и от Интерпол. Нито нашите, нито чуждите полицаи успяха да влязат в дирите на беглеца. Той се предаде сам след 135 дни в нелегалност. Откакто е в ареста, не е искал промяна на мярката „задържане под стража“ в по-лека.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене