На ГКПП – Кулата: Докато Борисов „изпращаше” последните незаконни мигранти, местен уличен музикант „посрещаше“ тираджии

Георги АРГИРОВ
На интересна случка се натъкна представител на в. „Запад-ЮГ” в сряда по обед на ГКПП – Кулата. Докато министър-председателя Бойко Борисов обявяваше на заседание на МС, че последните нелегални мигранти са заловени и изпратни обратно в Гърция, уличен музикант посрещаше влизащите иизлизащи шофьори на тирове от и за Гърция. Чичо Иван подсвирваше по някоя мелодия и с усмивка на уста молеше хората да дават по някоя пара. Самият той обясни, че е родом от село Кулата, по професия е шоьфор, но за съжаление няма правоспособнст да кара големи камиони зад граница, а такива с по-малка товароносимост. И понеже няма работа за него / може би Борисов ще му намери работа като овчар/ е решил да извади акордеона и по този начин да изкарва прехраната си. Някои шофьори с удоволствие даваха дребни пари, други невъзмутимо му махаха с ръка, а чичо Иван свиреше и взимаше стотинките, които му даваха.
Иначе вчерашният ден бе видимо спокоен. Нямаше опашки от тирове, шофьорите казваха, че минават най-много за час; местните не се притесняваха от нашествие на мераклии за Западна Европа; военни не се виждаха на хоризонта. А ръководителите на Гранична полиция – Петрич, мълчаха като риби на всякакви опити за въпроси в насока проблеми с нелегални имигранти и методите им на борба с тях. Всички дежурни офицери ни препращаха към Дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността” на МВР. Затова и ние им зададохме тези въпроси, но липсата на достатъчно добра комуникация ни кара да ги зададем и на страниците на вестника. Ето ги:
1. Кога и къде са заловени последните мигранти, заловени по думите на премиера г-н Бойко Борисов в рамките на вчерашния ден? Колко са били на брой мигрантите, установена ли е тяхната националност, начинът на преминаването им в нашата страна и начинът на придвижването им в страната, до момента в който са били заловени?
2. Кои служби са участвали в залавянето им, какви оперативно-следствени мерки са били предприети?
3. Как МВР си взаимодейства с МО за охраната на границата? Все още ли има позициониран отряд от военни в района на ГКПП Кулата? Ако да, къде е?
4. Нормално ли е при сегашната ситуация да има улични музиканти и изобщо хора, които на практика просят на границата, показвайки някакви свои умения? Вчера между 13.00 и 14.00 бях в района на ГКПП –Кулата, и не успях да видя войници, но за сметка на това местен уличен музикант свиреше на преминаващите шофьори и търсеше от тях някакво заплащане.
3. Кога МВР ще започне да бъде по-отзивчиво и гъвкаво към медиите? Вчера се опитахме да получим информация на място за ситуацията с бежанци, мигранти и прочие, но нито на ГКПП – Кулата, нито в сградата на Гранична полиция – Петрич пожелаха да ни дадат инфомация, препращайки ни към пресцентъра на МВР. Разбираме, че МВР спазва строга йерархия, но нищо не пречи офицерите и служителите на място да дадат данни, които сметнат за необходими, разбира се, предварително съгласувани с вас или пък да се осъществи момента връзка с вас като пресцентър на МВР, и да се даде своевременна информация. Така се губи излишно време и може да се създаде излишна паника.
Вестник „Запад-ЮГ” ще продължи да следи развитието на случай и при получаване на отговори от страна на МВР ще ви информираме своевременно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене