На риба по южното поречие на река Струма

Боби МОМЧЕВ
Ще посветя статията си на любителите на риболовния туризъм. Тъй като аз също съм един от тях ще ви опиша една от любимите ми дестинации за риболов по река Струма. Това е районът около благоевградското село Черниче. Този район се смята и за начална точка на кресненското дефиле, което е известна дестинация за риболов сред рибарите. Тук е и мястото, през което реката прекосява мостът на Е – 79 преди навлизането в кресненския пролом известен като „Дъгата”. Самият той ежедневно е пълен с рибари, които хвърлят въдици от моста за едри кленове, на така наречения метод „пляс” – без тежест. Водите на Струма под самия мост са образували дълбок гъол около 3-4 метра, където могат да бъдат уловени не само едри кленове, а също така добри екземпляри скобар, сом и др. В последните години в гъола излизат и малки екземпляри от хищната риба костур, което е признак, че след време тук ще могат да бъдат уловени и по-големи представители от вида.
Преди и след моста има редица „бързаци” из реката, в които върви добрият улов на „мряна” , така наречените дребни рибки „уклейки”. В бързаците често могат да бъдат уловени не лоши екземпляри скобар.
Зелените площи и миещитте клоните си, в реката, върби в местността, често привличат туристи с палатки тук през лятото от по-далечни дестинации. Туристите седят по няколко дни, докато не напълнят живарниците с риба и не отпочинат край хладните речни брегове.
Тихите водни участъци в този район също се славят с добър улов и на по–едри и на по–дребни екземпляри. Един от най – известните участъци тук е така наречената местност – „белите брегове”. Всеки рибар, който е ловил риба тук или живее в този край познава това място и е слушал легенди за улова на 30-40 килограмови сомове. Тихият участък е подходящ за риболов на плувка, а също и за наскоро появилия се метод „булдо”.
Зимно време местността се радва на голяма посещаемост, поради риболовът на „голакука“, на който излиза скобарът през студените месеци.
Пикниците тук са много приятни и весели. Ако не успеете да хванете риба спокойно можете да наредите на скарата готови местни продукти и да се насладите на почивката край реката. Плажът през деня тук е приятен, но вечерно време тишината и спокойствието, както и хладната струя на речния вятър лятно време трудно могат да бъдат развалени от нещо.
Въпреки, че е точно преди известната местност за рибарите „кресненското дефиле” местността край село Черниче заслужава да бъде посетена дори и с цел приятен пикник. Малко са речните брегове като тук, където можеш да съчетаеш удоволствието от риболова с красива природа и добри условия за плаж.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене