Кметът на Якоруда Н. Кафелов с 2000 лв. глоба

Глоба от 2000 лв., наложена на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, бе потвърдена и от Районен съд – Разлог. Санкцията бе наложена през август миналата година заради неспазване от Общинската администрация на направените предписания на експерти към МОСВ по Закона за управление на отпадъците, касаещи ремонтните дейности на спортната зала в града.

От решението на съда не става ясно какви са нарушенията, но предписанията, дадени от експертите, са да бъде представена информация за строително-монтажните работи по шест позиции от количествено-стойностната сметка, както и за начина на отчитане на строително-монтажните работи. След изтичане на дадения от експертите срок била извършена последваща проверка и е установено, че не са изпълнени предписанията. Последвал втори констативен протокол и глоба от 2000 лв.

Любопитното в случая е, че периодът на извършване на проверката на спортната зала съвпада с времето, през което жители на Якоруда сигнализираха в редакцията на вестник „Струма”, че по поречието на Места са заровени 140 тона натрошени азбестови и етернитови платна, които са отпадъци от ремонта на спортната зала в Якоруда. В сигнала се изразяваха страховете на хората, че това крие сериозен риск от замърсяване на околната среда и водите.

Сигналът беше подаден и в РИОСВ – Благоевград. Официалният отговор на инспекцията тогава бе, че не е констатирано наличие на азбестови и етернитови плоскости.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене