Градоначалникът на Дупница Методи Чимев пред Топ ПРЕСА

методи чимев

Инж. Методи Чимев е роден на 14.12.1962 г. в Благоевград, живее в Дупница от 1995 г. Женен е, има едно дете. Завършил е специалност „Хидравлика и пневматика“ в Технически университет – гр. София. Бил е маркетинг мениджър в „Мартекс 2“ ООД, ръководител производство в „Кодетекс“ ООД, през 1995 г. е главен инженер в „Марена“ АД, бил е конструктор във „Високоговорители“ ООД. Издигнат за кмет от ПП ГЕРБ. Избран на 30.10.2011 г. с получени 10 463 действителни гласа.

–         ЗА НЕПРИЕТИЯ БЮДЖЕТ НА ОБЩИНАТА

–         ЗА ПРОМЕНИТЕ В ОБЩИНСКАТА ПОЛИТИКА

–         ЗА СРЕЩИТЕ И ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА В ОБЩИНА ДУПНИЦА

–         ЗА ИНВЕСТИЦИОННИЯТ КЛИМАТ В ОБЩИНАТА

–    ЗА ЧОВЕКЪТ ЧИМЕВ И ОТГОВОРЪТ НА ОЩЕ ВАЖНИ ВЪПРОСИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИНА ДУПНИЦА 

До 10-15 години Дупница ще се превърне в много атрактивно и привлекателно място за инвеститори

 

Какво се случва с неприетия бюджет на община Дупница за тази година?


– Засега няма още развитие по въпроса. Изпратили сме запитване до Министерство на финансите, от където очакваме да получим указания как се процедира в такава ситуация. Знаете, че от 1-и януари тази година има нов закон за публичните финанси, където обаче такъв вариант на неприет бюджет не е разписан. След като се запознаем с указанията, тогава можем да говориме конкретно как ще се процедира.

Срещнахте се с омбудсмана на ЧЕЗ Радослав Димитров. Какво провокира тази среща? За какво си говорехте и какъв е резултата от срещата?

– Като цяло съм доволен от разговорът ни. Обсъдихме най-често срещаните проблеми, които имат населението в общината и най-вече на живеещите по селата. Коментирахме съвместната ни работа в случаите, когато се касае за определени разрешителни и съкращаване на сроковете и т.н. Като цяло, срещата бе с опознавателен характер и в лицето на г-н Димитров видях човек, на който може да се разчита и вярвам, че ще работим както трябва.

Какво смятате, че се промени в общинската политика през целия период на Вашето управление?


–         Това могат да го кажат хората. Аз няма как да правя оценка, защото тя няма да е меродавна. Клиширано звучи, но аз и екипът ми, а и цялата администрация работим само и единствено в името на хората. Все пак те са нашите работодатели и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Като цяло разрешихме проблема с административните услуги като улеснихме максимално хората при подаване и получаване на необходимите им документи. Дългогодишното обикаляне от стая в стая и чакане с часове или дни вече го няма. Не пропускаме да кандидатстваме по всеки един проект, който осигурява работни места и който надгражда досега направеното във всяка една област. Построихме център за настаняване от семеен тип, изградихме чисто нова детска градина и разрешихме за години напред проблема с липсата на свободни места. Успяхме да се преборим за пари, с които да реконструираме спортната зала, което е адски належащо, успяхме да привлечем голям хипермаркет, намалихме задълженията на Общината с над 6,5 млн лева… И още и още, но нека ни съдят по делата, а не по думите. Винаги има какво да се иска и никога няма да ни стигне времето за всички намерения.

Имате ли приемни дни? За какво Ви търсят хората в общината?

– Всяка седмица имам официален приемен ден – сряда. Както аз, така и тримата ми заместници. Разбира се, това не означава, че ако някой човек е дошъл и в друг ден или час и имам възможност, не го приемам. Знам, че хората разчитат на мен като кмет и аз съм длъжен да направя каквото мога. Но не всеки път имам тази възможност. Най-честите проблеми са свързани с безработицата и молбите са основно в тази насока. Но няма как да махна с вълшебна пръчка и всички да имат работа. С риск да се повторя ще го кажа пак – разпоредил съм да се кандидатства и по проекти, дори те да касаят само едно откриване на работно място. Защото това решава проблема на едно човешко същество или цяло семейство. На някои успявам да съдействам, на други не. Не поемам никога излишни обещания, ако не съм сигурен, че мога да помогна и се позволява от закона. И докато съм кмет ще продължа в тази насока. Те нещата са свързани, имат ли хората работа, от там и жизнения стандарт се повишава, местния бизнес се развива, данъците са повече, а това води до по-добри дни за общината в подържането на града и селата – улици, детски градини, училища, спорт, култура и т.н.

Как оценявате накратко инвестиционния климат в общината, както на местно, така и на международно равнище? Вашите бъдещи очаквания в този аспект?

– Лично аз съм на мнение, че до 10-15 години Дупница ще се превърне в много атрактивно и привлекателно място за инвеститори. Веднага ще попитате защо. Градът е на такова стратегическо място, което има всички дадености и с изграждането на новата 4-лентова магистрала, Дупница се превръща в идеален център. Близост до София, стратегически възел на два международни пътя, красива природа… На международно равнище – ще се въздържа от коментар.

Успява ли община Дупница да се възползва от европейските програми за развитие? Ако е така, в кои сфери и отрасли бележи напредък чрез усвояване на тези програми?

– Ние участваме навсякъде, където е допустимо, и ще продължим да го правим и в бъдеще. За 2012 година нашата община бе класирана на второ място за най-много спечелени проекти на глава от населението, което е безспорен успех. Предвид финансовото положение, което заварихме, единственият шанс да търсим развитие бе по тези програми и това правехме. По този начин успяхме да отделим от бюджета средства за погасяване на близо 20-те милиона дълг, които поехме. Бяхме на 5-о място в класацията за общини през 2011 година с най-много задължения, но за две години вече сме на 18 място. Но никога не съм се оправдавал и няма да го направя, защото или се държиш мъжки и поемаш несгодите като такъв или просто нямаш работа. Работиш, даваш всичко от себе си и стъпка по стъпка излизаш от блатото.

На какво ниво според Вас е съвместната работа на община Дупница с държавата? Получавате ли нужната подкрепа?


– Институцията на кмета е като на президента. Той трябва да надскача партийните интереси и да работи само и единствено за хората. Аз това и правя. Търся постоянно депутатите от региона за съдействие, без да ме интересува политическата му ориентация. Ето, последният пример е със спортната зала. Получих съдействие от депутата от БСП Иван Ибришимов за среща с министър-председателя, както за разрешаването на този проблем, така и на други. И нещата засега вървят положително. Нито Чимев ще си отнесе залата или детска градина “Мечта” в двора си, нито пък някой друг. Това остава за дупничани. Така че, подкрепа по някои въпроси получавам, по някои не. Искам да възстановим дупнишката крепост, искам да обновим цялостно стадиона, искам да се осигурят повече пари за инфраструктура в града и селата, искам да се направят много подобрения, но всичко опира до пари и желание. Аз съм борбен човек и не се отказвам, когато получа отказ от някъде и дори това ме амбицира още повече. Дето се казва с дявола съм готов ортак да стана, но да реализирам идеите си. Дали това ще стане е вече друг въпрос, но не съм от хората, които ще махнат с ръка и ще кажат: “Здраве да е. Отказвам се”.

В ролята си на кмет на община Дупница, какво смятате за Ваше най-сериозно постижение на този етап за подобряване живота на хората?

– И тук думата имат хората. Когато видя, че безработицата в града е равна на нула, тогава ще кажа, че съм на половина доволен. Защото следващата ми цел би била повишаване доходите на населението. Но това е меко казано в сферата на научната фантастика. Ситуацията в страната и града е такава, че желанието и реалността са две взаимно-отричащи се намерения.

В ежедневната си работа кметът на общината в определена степен разчита на екипа до себе си. Трудно ли се сформира работещ екип или каква е тайната на един успешен кмет?

– Вижте, ако някой си мисли, че кмет, който и да е той започва да управлява експертно още от първия си ден, жестоко се лъже. Има период на опознаване с подробности на ситуацията, следва избор на екип, който е много важен. Защото слаб екип означава слаб кмет. Та дори бил той и най-големия експерт. Не е в човешките възможности на един човек да обгърне всичко и да е наясно с проблематиката във всяка сфера. Успешния кмет е този, който не робува на политика, не робува на собственото забогатяване, приема критики, вслушва се в съветите на хората и работи всеотдайно за населението. Ако тези показатели са на лице, то резултата е осезаем впоследстие.

 Доволен ли сте от диалога с местните парламентаристи и харесва ли Ви начинът, по който работите и си партнирате?

– Да. Хубавото е, че в Общинския съвет се чуват много мнения и се дават различни предложения от всички партии представени там. И на последната сесия го казах, не трябва да забравяме каква клетва сме дали пред хората и всеки от нас трябва да се съобразява с нея и да я спазва стриктно. Клетвата пред хората е като Конституцията. Тя е над всички.

Как определяте 2013г. и каква беше тя за Вас и администрацията?

– От както съм кмет лесна година не сме имали, няма и да имаме. А не съм и очаквал, разбира се. Каквото сме можели да направим, сме го направили. Винаги е можело още нещо, но до толкова са ни стигнали възможностите. Работим в тежка ситуация за общината, но след като сме поели ангажимент, сме длъжни да оправдаем очакванията. Хората са гласували доверие на мен и екипът ми и каквото е по силите ни, трябва да се прави.

 Кое е тай-тежкото Ви решение до този момент като кмет на община Дупница?

– Тривиално ще прозвучи, но няма леко или маловажно решение. Всяка стъпка, която касае града и селата е важна. Защото утре, никой няма да каже виновен е общинския съвет или този или онзи. Виновен за неуспехите е винаги кмета. Помни се неговото име.

 Как Ви приема местното население?

– Питайте тях.
Когато успеете да откраднете минути от забързаното си ежедневие, как си почивате?
– Обичам да спортувам. Иначе предпочитам семейния уют. Длъжник съм на семейството си, заради малкото време, което им отделям, но съм им благодарен, че проявяват разбиране. Сред най-близките си се зареждам с положителна енергия.

Ина Кокова

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене