С 1900 лв. минимална заплата набират кандидати за директор на НОИ – Благоевград, проучват ги за достъп до секретна информация

ЦУ на Националния статистически институт обяви конкурс за директор на благоевградското Териториално поделение на НОИ на мястото на пенсионирания преди месец шеф Златко Златев. Новост в изискванията към кандидатите е, че те трябва да са подготвени психически да бъдат проучвани за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, ниво “Секретно”, съгласно чл. 37 от Закона за защита на класифицираната информация.

Самият конкурс ще се проведе на 3 етапа – решаване на тест, практически изпит и интервю.

Новият директор може да разчита на минимална заплата 1900 лв., но конкретният размер на основната заплата ще се определя съгласно индивидуалния му професионален опит, тоест може да се приближи до 3000 лв.

Както съобщихме, Златев подаде молба за пенсиониране, макар че договорът му за управление бе до 2017 г. и при желание от негова страна можеше да остане на работа дотогава. На този пост той дойде от квотата на БСП и изкара 9 г. въпреки неподходящото му образование – „Управление на комплексни и технически системи“ във ВМИ – София и „Управление и стандартизация” в Московския университет. Липсата на икономическо или юридическо образование доведе до недопускането му през 2010 г. на конкурс за директорското място на НОИ – Благоевград, по-късно обаче ГЕРБ промени закона, критериите за специфично образование отпаднаха и Златев спечели битката за поста, който от 3 г. заемаше като временно изпълняващ.

Видимо сега ГЕРБ отново е променило изискванията си към директорското място в Благоевград, защото в конкурса са посочени доста широк набор от специалности.

Още преди Златев да се пенсионира, ДПС започна да оферира свои хора за поста му – като Велка Поповска, началник „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в Агенцията по заетостта в София, но не се намери активист на партията, който да се съгласи. Според прогнозите ни в конкурса ще участват Антонела Станишева, която бе СДС активистка и шефка на РУСО /предишното име на ТП НОИ – Благоевград/ от 1997 до 2007 г., както и съпругата на съветника от ГЕРБ Йордан Миленков. С най-големи шансове да влезе в директорския кабинет пък се спряга Илиян Станоев, който е един от младите надежди на ГЕРБ в областния център на Пиринско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене