Празникът „Прядой“ във Вълкосел събра хиляди на печени агнета, ярета и голям общински футболен турнир

Стотици агнета и ярета изпекоха за почти едно денонощие фурните в сатовчанското село Вълкосел за посрещането от местните хора на традиционния празник „Прядой”, който за вълкоселчани е един от любимите им. „Прядой“ във Вълкосел празнуват всяка години жителите на селото в първата събота на месец юни и е задължително на този ден във всяка къща на трапезата да има печено агне или яре.

За този ден във Вълкосел се прибират и стотици гастербайтери от различни краища на света, както и вълкоселчани, живеещи извън селото, за да похапнат прясно  агнешко и ярешко чеверме и да благословят животновъдите и стопаните им да имат още по-голям берекет през годината.

На „Прядой“ домовете на вълкоселчани са отворени и за близки, и за приятели, с които заедно споделят както традицията, така и богатите трапези.

От 6-ти юни мюсюлманите започват едномесечния пълен пост за  предстоящия през юли друг техен голям празник Байрям, но местните от Вълкосел най-много се гордеят със запазената от стотици години традиция  за празника „Прядой”,  който не е религиозен, а е свързан с отбиването на новородените агнета и ярета от майките им и извършването на предоя на овцете.

 

Вълкосел е единственото село, в което толкова масово се почита традицията по отбиването на сокалчетата и всяка година първата седмица на месец юни се превръща в истински празник за селото, което освен на празник ухае цялото и на чеверме.8d4dc02ecbdf0d563cd9d93e907efbeb

Освен ,че се колят и пекат почти във всяка къща агнета или ярета, в селото в късния следобед на празника се организират спортни мероприятия на местния стадион. Тази година  в чест на „Прядой” бе проведен голям футболен турнир с участието на отбори от най- малките футболисти до ветераните. Участниците тази година бяха десетки отбори от Вълкосел, Сатовча, Жижево, Плетена, Кочан и други населени места от община Сатовча.

Победител на празничния футболен турнир за тазгодишният празник „Прядой” стана местният отбор „Софтов 66“, който получи и голямата парична награда от  250 лева.

Разгорещената и многобройна публика през цялото време на турнира аплодираше и подкрепяше отборите участници за доброто им и спортменско представяне.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене