Републикански шампионат по пътна безопасност и приложно колоездене събра деца от цялата страна в Благоевград

Деца от Благоевград, Гоце Делчев, Пирдоп, Силистра и Първомай се включиха във II кръг от Републиканския шампионат по пътна безопасност и приложно колоездене за деца, който се проведе в областния център на Пиринско. Инициативата се организира  по правилата на ФИА и е насочена към децата на възраст 10-12 години. Шампионатът стартира пред зала „Пейо Яворов“, като самото колоездене се осъществи в специално обособени коридори, в като бяха поставени конуси и препятствия. Организатори на събитието са Община Благоевград, СБА-Благоевград, КАТ „Пътна полиция“-Благоевград, БЧК–Благоевград, НДПК- София, Регионалния инспекторат по образование и ОДК Благоевград.

VeloНачалото на организираното приложно колоездене у нас е поставено през 1981 г., когато е създадена комисия за него към Българската федерация по картинг. Девет години по-късно – през 1990 година, комисията прераства в Българска федерация по приложно колоездене, популярна и като Национално движение по приложно колоездене.

Velo-3          В момента в България действат 30 клуба по приложно колоездене, които участват в републикански шампионат за две възрастови групи: за деца от 10 до 12 години /в 4 кръга/ и за деца от 12 до 15 години /2 кръга/.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене