Вътрешно допитване в БСП решава съдбата на кандидата за президент на левицата

Вътрешно допитване в БСП ще реши съдбата на кандидатите за президент и вицепрезидент на левицата. Това стана факт, след като 93 бяха за предложението, 2 –ма против и 20 членове на БСП се въздържаха по време на гласуването, което се проведе по време на заседанието на пленума на левицата, предаде репортер на БГНЕС. Проектът на бюлетина за вътрешното допитване относно обсъждане на решение за провеждане на вътрешнопартийно допитване за участие на БСП в президентските избори съдържа два въпроса.

Единият е по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. Вариантите са 4 – в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация или като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Вторият въпрос е свързан с кои от партиите е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президентска двойка. Вариантите са-партии от коалиция БСП-лява България, АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ или други партии и организации.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще предложи съвсем нова и различна концепция от досегашната за функции и състав на Национален предизборен щаб. Тя поясни, че това се случва в изпълнение на поети ангажименти да питаме всеки член на БСП какво е мнението му. „Вярвам, че тази процедура ще протече добре и ще даде своя резултат. Предлагам от тук нататък това да бъде практика по сериозните теми за партията и за държавата”, обясни Нинова.

Предлага се да има централна комисия, която да издава методическите указания за това какво трябва да се случва по места. Ще има и общински комисии по места. Право да гласуват ще имат всички хора от членския списъчен състав в общинските структури. Гласуването ще бъде в продължение на една седмица. Нинова призова съпартийците си за пълна мобилизация.

„Нека това да бъде и разговор и за смисъла на президентската институция, за характера на президентската институция, за поставяне на приоритети в националната политика. Защото един президент трябва да отстоява националния интерес и да работи в полза на всички българи”, заяви Корнелия Нинова.

Тя посочи, че срокът на провеждане на вътрешното гласуване ще бъде от 27 юни до 3 юли. „Това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. След като смятаме така на държавно ниво, трябва да дадем този пример във вътрешнопартиен план. Членовете на партията да казват какво ще правим от тук нататък. БСП е партията, която ще слуша народа”, категорична бе Нинова. В дискусията по темата бившият председател на БСП Михаил Миков също взе думата.

„Отиваме на президентски избори. Президентът има определени функции по конституция и би трябвало да има определена предизборна платформа. Като гледам тук ще даваме някакви алтернативи с партии, които са например за излизане от НАТО, има партии, които апелират за президентска република. Има политическа рамка, в която би трябвало да се реализират тези разговори”, заяви Миков.

Според него, когато отиваш на президентски избори трябва да си наясно какво е функцията на президентската институция и този президент, ако е продукт на някакво междукоалиционно споразумение би трябвало да излезе с ясна политическа платформа.

От своя страна Румен Овчаров, пък заяви, че задачата на това допитване е Националният съвет на БСП да се опита за първи път да чуе мнението на партията по един конкретен въпрос. Коя е задачата, която си поставяме с тази избори, това ми липсва-да ги спечелим, да консолидираме партията, да консолидираме левицата, запита Овчаров.

Сред останалите точки, които Националният съвет на БСП предстои да приеме са утвърждаване на състава на националния предизборен щаб, утвърждаване на поименния състав на съветите и комисиите на Националния съвет на БСП, пакет от антимонополни законодателни инициативи на партията. Също така предстои да се приеме позиция на Националния съвет на БСП по Изборния кодекс и позиция на повод 25-годишнината от приемането на Конституцията на България.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене