Съмнителна фирма с тесни връзки към депутат от ГЕРБ, отстранен заради корупция,иска да прави кариера в Логодаж!

Освен в Логодаж в Пиринско фирма „Интерпром“ ЕООД има ин­тереси и в Сандански – миналата година тя получи разреши­телно за търсене и проучване за срок от 3 г. на метални полезни изкопаеми на площта „Петрово“ в общината

Тодор ТОДОРОВ

През март 2016 г. правителството даде зе­лена светлина за проучвания за подземни богатства в ралена светлина за проучвания йона на благоевградското село Логодаж. За това ин­формира вестник Топ Преса в миналия си брой. ­

Разрешението е издадено на фирма „Интерпром“ ЕООД, която ще прави проучвания за добив на строителни мате­риали в площта „Логодаж“ в землището на едноименното село за една година.

Само преди дни обаче, жи­телите на пограничното бла­гоевградско село въстанаха срещу решение на министер­ството на енергетиката, дало разрешение за откриване на кариера да добив на камъни в тяхното селище.

Местните хора недо­волстват, защото вече имат две кариери, а трета ще им дойде в повече.

„Ще протестираме със за­конови средства, ще бло­кираме и пътя за Македония, ако не се спре тази процедура. Нарушени са са­нитарно-защитните зони, но­вата кариера е само на 500 метра от къщите в селото, на по-малко от 1 км от центъра на населеното място. Наб­лизо е кладенецът, който е основен наш водоизточник, както и река Клисурска. На по-малко от 1000 метра по въздушна линия е и язовир ”Стойковци”, а в същото вре­ме ако има кариера, то камъ­ните ще се добиват по взри­вен път“, твърди кметът на селището Пламен Червенков пред наш човек. Той и кмето­вете на още две близки села са изпратили жалба до ВАС, тъй като решението може да се обжалва в 14-дневен срок. Уведомени са МОСВ, Минис­терството на енер­гетиката, областния управител и кмета на общината.

Селото е с разви­та бизнес, техническа и социал­на инфра­структура, съхранена околна среда, с добри въз­можности за развитие на ту­ризма. Новата кариера може да съсипе всичко това.

„Чакат ни мощни взривове за раздробяване на камък. Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва население­то и язовира. Пътят, който е международен, ще стане пре­комерно натоварен. Ще се напукат къщите ни, ще изчез­не и водата”, това са основ­ните опасения на хората, кои­то са направили и протестна подписка до институциите. Освен това село Логодаж отдавна е и вилна зона на благоевградчани. По молба на потърпевшите вестник Топ Преса – югозападният таблоид реши да провери кой стои зад тази скандална концесия и чий интерес усто­ява въпросната фирма. Кол­кото и тривиално да звучи в случая отново става въпрос за поредният бушон на оли­гархията.

Справка в Търговския ре­гистър показва, че фирма „Интерпром“ не е случайна. Едноличен собственик на капитала й от 2 650 000 лв. е столичанинът Калоян Люси­ен Теодосиев.

Фирма „Интерпром” се за­нимава със строителство, консултантски услуги и партньорство с фондове за изкупуване на земя, пише в сайта на компанията. Освен това е получила сертификат за изпълняване на обекти на НАТО и има лиценз за търговия с ток. Сред изпъл­нените от фирмата проекти са канализация на Цар Ка­лоян, интегрираният воден проект на Пирдоп, комплекс ваканционни жилища „Анна Марина” в Св. Влас, дом за стари хора в София, подстан­ция по поръчка на НЕК, бен­зиностанции и газостанции. Капиталът на компанията е 2,65 млн. лв., а собственик – Калоян Люсиен Теодосиев.

От сайта на Народното съ­брание става ясно, че същи­ят е технически сътрудник на депутата от ГЕРБ в Пазар­джик ген. Стоян Тонев, който през февруари подаде остав­ка като председател на коми­сията по здравеопазване в НС и като народен представи­тел и бе освободен. Актът бе резултат от медиен скандал за развиване на частен биз­нес с държавни пари и злоу­потреби за милиони левове в клиниката по дерматология на Военномедицинска акаде­мия по времето, когато ген. Тонев бе директор на ВМА.

Освен в Логодаж в Пи­ринско фирма „Интерпром“ ЕООД има интереси и в Сан­дански – миналата година тя получи разрешително за търсене и проучване за срок от 3 г. на метални полезни из­копаеми на площта „Петрово“ в общи­ната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене