Патриарх Неофит припадна по време на литургия в Истанбул

Патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит припадна пред олтара на църквата „Св. Ирина“ в Истанбул по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей, съобщи „24 часа“.

В понеделник дядо Неофит не се почувствал добре, препънал се и паднал до светия престол пред дискоса и светата чаша, малко преди главите на поместните църкви да изрекат Символа на вярата в края на службата. Другите патриарси се притекли на помощ и го сложили да седне, докато пристигне лекарски екип. Не след дълго той се свестил.

Самолетът с Негово Светейшество кацна късно вечерта в понеделник в София. Планиран е щателен преглед в болница „Токуда“. През 2012 г. сърцето на Неофит бе оперирано там от доц. Димитър Николов, а за последно на преглед светейшият е бил през януари.

През трите дни на срещата в Истанбул българският патриарх не се чувствал добре и само присъствал мълчаливо, без да вземе дейно участие, тъй като нямал никаква работоспособност.

На съвещанието при Вартоломей в Истанбул патриарсите на 13 поместни църкви взеха историческото решение през 2016 г. да се проведе Вселенски православен събор, какъвто не е имало от IX век, когато се признава независимостта на българската църква.

През 1054 г. от православието отпада Римската епископия и сега въпросът, според ревностни православни, е дали на този Осми събор, който се подготвя от 1961 г., православието ще се подчини на папата. Това според средновековни светии ще предхожда възцаряването на антихриста над една глобална държава.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене