ПРОТЕСТ ЗАРАДИ БЛАМИРАН ЗАКОН! Благоевградските адвокати стачкуват, спират участието си по дела

Ив. Чолаков

Благоевградските адвокати преустановяват влизането в съдебните зали от следващата седмица в знак на протест срещу мълчаливото отхвърляне на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който отлежава от 13 месеца в правната комисия на Народното събрание, заяви председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Иван Чолаков.   Адвокатите ще стачкуват през целия месец юни поетапно – по няколко дни всяка седмица. Това е втората фаза от протестните действия, след като през месец май бяха спрени служебните защити. Изключение се допускаше само при извънредни случаи, като мерки на задържани лица. Решението за бойкот бе взето на извънредно общо събрание на адвокатите от Пиринско, което се състоя на 23 април. Миналата седмица обаче Висшият адвокатски съвет го отмени и спря изпълнението, след като разложкият адвокат Петър Сланчев обжалва решението на колегите си с мотива, че процедурата по провеждането на събранието е опорочена.

„Решението на ВАС обаче ще бъде обжалвано пред ВКС, тъй като е с неясни мотиви”, заяви Ив. Чолаков. „Няма да се откажем и ще продължим протеста, което е право на личен избор на всеки един адвокат. Днес информирахме за намеренията и съдиите от РС – Благоевград, които проявиха разбиране”, каза адвокат Чолаков.

Благоевградските адвокати се разбунтуваха срещу липсата на ясни правила при упражняване на професията им. Те са против възможността адвокатски услуги да се изпълняват от хора без юридическо образование. Мотивът им са, че от това страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ, и дават пример със заверката на документи или изповядването на сделки без адвокатско присъствие от кметовете на села или чиновници.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене