Мария Габриел е докладчик за либерализиране на визовия режим с Украйна

Изпълнението на предварително установените ясни изисквания е от полза както за гражданите, така и за отношенията ЕС-Украйна

 

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел ще е докладчик на Парламента по досието за либерализиране на визовия режим с Украйна. На заседание на ресорната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Европейската комисия представи своето предложение за прехвърляне на Украйна към списъка на страните, чийто граждани  са освободени от изискването за виза, когато преминават външните граници на ЕС*.

 

Мария Габриел приветства предложението и подчерта, че то е резултат от процес, започнал през октомври 2008 г. със стартирането на диалога за либерализиране на визовия режим между ЕС и Украйна. Тя отбеляза постигнатия от Украйна значителен напредък през 2015 г. и наблегна, че либерализирането на визовия режим носи конкретни послания към гражданите. „Не трябва да забравяме, че отпадането на визите носи ползи за гражданите. То представлява конкретно постижение, което е от още по-голямо значение за съседни страни като Украйна,  която се ангажира за тясно сътрудничество с ЕС“, заяви докладчикът Мария Габриел.

 

Предложението на Европейската комисия се основава на оценката, че Украйна е изпълнила всички предварително установени изисквания, свързани със сигурност на документите, управление на граници и миграцията, обществен ред и сигурност, външни отношения и основни права. Критериите и използваната методология за оценка са изключително важни и от полза както за гражданите, така и за отношенията между ЕС и Украйна.

 

Мария Габриел отправи няколко въпроса към Комисията относно допълнителните мерки, предприети след публикуването през декември 2015 г. на последния доклад за напредъка на Украйна по изпълнението на Плана за действие за либерализиране на визовия режим. В качеството си на докладчик тя подчерта, че от решаващо значение ще бъде съблюдаването на критериите, довели до освобождаването, и след реалното премахване на визите.

 

В заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП наблегна на ключовата роля на Европейския парламент като съзаконодател и необходимостта да получава навременна и изчерпателна информация от Европейската комисия. Мария Габриел отправи благодарност и към украинските власти за  готовността за съдействие от самото начало на законодателната процедура.

 

* След като предложението бъде прието от Европейския парламент и Съвета, украинските граждани, притежаващи биометрични паспорти, вече няма да се нуждаят от визи, когато пътуват за кратък престой до 90 дни в Шенгенското пространство. Безвизов режим на пътуване се прилага за всички държави-членки на ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното кралство, както и четири асоциирани към Шенген държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Освобождаването от изискването за визи се отнася само за краткосрочни посещения до 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни за бизнес, туристически или семейни цели. Освобождаването от виза не предвижда правото на работа в ЕС. Общата визова политика на ЕС се основава на принципа на реципрочност. В тази връзка, Украйна вече е освободила всички граждани на ЕС от изискването да притежават виза при престой с продължителност до една година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене