Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Монополът на нотариусите може да бъде разчупен

Премахване на монопола на нотариусите върху издаването на удостоверения и заверки на копия от оригинални документи, които не подлежат на вписване. Това се предлага в проект за промени на Закона за адвокатурата, изготвен от експерти на Висшия адвокатски съвет. В него се предвижда тези дейности да могат да се извършват и от адвокати. По този начин гражданите ще могат да избират в чия кантора да влязат, за да получат необходимия им документ.

Брюксел одобри „пътна карта“ за изключване от ЕС

Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз. Това произтича от представения във вторник от Европейската комисия нов механизъм, който ще гарантира зачитането на принципите на правовата държава и върховенството на закона в страните – членки на Европейския съюз.

“Труд”

90 630 души на прицела на ДАНС

90 630 души и 837 сделки са били проучени от агенти на ДАНС през изминалата година, сочи докладът на службата, публикуван на сайта днес.

Финансовото разузнаване, което е в рамките на агенцията, проверило 2233 уведомления за съмнителни операции на обща стойност 2,532 млрд. евро.

Държавата ще плаща реални здравни вноски

Държавата ще плаща в реален размер здравните вноски на всички групи хора, които осигурява. Това ще стане до 2020 г., пише в 3-годишния план за действие по програмата за развитие на „България 2020“. Планът е за 2014-2016 г.

“Сега”

Кабинетът ще похарчи 11 млрд. лв., за да създаде 5760 работни места

Минимум 11 милиарда лева ще отдели държавният бюджет за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020, в периода 2014-2016 г. Средствата ще бъдат насочени към изпълнение на дейности по 8 ключови приоритета. Ефектът от ударното инвестиране върху заетостта, брутния вътрешен продукт и бюджетното салдо обаче ще бъде пренебрежим на фона на влагания ресурс и на общото изоставане спрямо Европа.

Публични регистри ще издават тайния бизнес на депутати и министри

Европейският парламент гласува вчера промени в правилата за борба срещу изпирането на пари, които ще притеснят политиците с нечисти доходи. Голямата новост е, че се предвижда всяка страна от ЕС да направи публичен централен регистър, в който ясно да се вижда кои са истинските собственици на фондации, холдинги, тръстове и други правни форми, в които сега често известни личности – включително министри, депутати, висши магистрати, президенти, лесно скриват акционерното си участие и необяснимите си доходи.

“Стандарт”

Мляко с отрова за 130 деца

Мляко с миша отрова едва не прати в болница 130 деца от Асеновград. След като малчуганите пресушили чашките си на закуска, лелките от ОДЗ „Слънце“ видели остатъци от мишемор на дъното на казана. Отровата най-вероятно е полепнала по черпак, изпуснат на пода в кухнята на забавачката. За щастие децата са добре, на всички веднага е направена промивка с активен въглен, обясни шефът на токсикологията в болница „Св. Георги“ в Пловдив доц. Янко Илиев.

Кръчмари плашат с Майдан за цигарите

„Няма как да се спазва нещо, което системно и масово се нарушава от всички“, обяснява управител на друго кафене на бул. „Витоша“. Повечето ресторантьори признават, че намират начини, за да заобикалят забраната за пушене.

“24 часа”

Патриархът припадна в Истанбул

Българският патриарх Неофит припадна в олтара на църквата „Св. Ирина“ в Истанбул по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей.

“Монитор”

Розовият домат оцеля

Отпадна опасността любимият на милиони българи розов домат от бабините градини да изчезне. Евродепутатите отхвърлиха вчера предложението на Европейската комисия за въвеждане на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, по-известен като регламента за семената.

Търсят директори на 7 поликлиники в София

Конкурси за шефове на 7 ДКЦ-та, един медицински център и Втора градска ще обяви Столичният общински съвет (СОС). Решение за това трябва да бъде взето на утрешната сесия на градския парламент в София.

Ще се търсят управители на 2-ро, 3-то, 8-о, 10-о, 13-о, 14-о и 16-о ДКЦ и на Медицински центърI. Те трябва да имат образователно-квалификационна степен магистър по медицина, дентална медицина и квалификация по здравен мениджмънт или по икономика и управление в здравната сфера.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене