БСП ВЛИВА КРЪВ В РЕДИЦИТЕ СИ! След доброволна самоизолация К. Паскалев сондира шансовете си за президент

Новоизбраното Изпълнително бюро /ИБ/ на БСП прави първото си изнесено заседание в Благоевград през следващата седмица, най-вероятно на 31 май, във вторник, съобщи председателят на благоевградската партийна организация Николай Бошкилов, който от 2 дни уточняваше доколко датата е удобна за другарите от София.
Вълнението в червените редици от предстоящото мероприятие на тяхна територия е както поради факта, че за пръв път в Благоевград като лидер на столетницата ще дойде Корнелия Нинова, така и от предстоящата първа поява след повторното му влизане в активната политика на бившия кмет на града Костадин Паскалев.
След няколко години в доброволна самоизолация този месец Паскалев бе избран за един от 17-те членове на ИБ и още до края на изборния ден се заговори, че най-вероятно той ще е кандидат-президентът на БСП на предстоящите избори.
Според червеното политбюро в Благоевград връзка между Паскалев и избраното от Нинова място за първото изнесено заседание на ИБ няма – още в програмата си червената лидерка обявила, че с пътуващото по села и паланки „Позитано“ 20 тя и екипът й ще се опитат да заздравят партийните структури по места, да им влеят кръв и да ги нахъсат за предстоящата президентска битка.
Обратно на убеждението на Костадин Паскалев, че благоевградската организация се е противопоставила на избора му в ИБ, проучване на вестник  „Струма“ показа, че в Благоевград К. Паскалев има повече приятели, отколкото врагове. От 4-мата благоевградски членове на Националния съвет – Антон Асиски, Ваня Маникатева, областния председател в оставка Юлиян Гошев и ексдепутата Емил Костадинов, които гласуваха избора на ИБ, изказване направил само последният, който наблегнал на участието на Паскалев в правителството на Симеон Сакскобургготски. В групата на „противопоставилите се“ обаче е абсурдно да се впише А. Асиски, чийто баща беше заместник-кмет на К. Паскалев, а двете семейства са приятели от десетилетия. Абсурдно е да се впише и Маникатева, която е сред най-дейните младежи в благоевградската структура, а в крайна сметка точно младите социалисти направиха вътрешния преврат и не без тяхна помощ Николай Бошкилов успя да стане лидер на партията.
На предстоящото изнесено заседание на ИБ в Благоевград Корнелия Нинова най-вероятно ще разпредели ресорите между 17-те членове и ще даде официален старт на кандидатпрезидентската кампания.
Противно на стандартната политическа логика кампания да се прави, когато вече има утвърден кандидат за президент, в столетницата нещата ще бъдат обърнати – номинациите на евентуалните кандидати ще вървят успоредно с намиране на решението ще се коалира ли БСП с други партии, и по-конкретно с АБВ. Въпреки че до момента такава коалиция е само имагинерна и Нинова на няколко пъти подхвърля, че е по-вероятно да няма такава, ако все пак партийните организации по места решат, че е дошло време за обединение, точно АБВ ще бъде силният коз на кандидат-президента Костадин Паскалев. Общоизвестно е, че през 2011 г. в Благоевград Паскалев бе идейният баща на сдружение ЕКИП, което направи национален прецедент и без партийна подкрепа на местните избори за съвсем малко не стигна до балотаж. Преди година по-голяма част от същото сдружение, начело с тогавашния кандидат-кмет Владимир Елезов, влезе в АБВ, в момента Елезов е общински лидер на президентската партия в Благоевград и съвсем скоро най-вероятно ще стане и областен, така че поне в града, където спечели 3 кметски мандата, при коалиция БСП-АБВ Паскалев може да е сигурен, че ще отвее всички останали опоненти от БСП за президентското кресло. Не че това ще му е достатъчно да влезе на „Дондуков“, но определено ще обогати партийната му биография. Паскалев като кандидат на БСП ще може да се надява и на директната благословия на Георги Първанов – той бе на учредяването на АБВ като гражданска инициатива през 2010 г. и въпреки че сипе критики наляво и надясно по всички партии, включително и БСП, досега бившият благоевградски кмет не си е позволил да влиза с пряка конфронтация с експрезидента. Само в едно интервю Паскалев сравни АБВ с шизофренията на Реформаторския блок затова, защото Първанов хем бил в управлението, хем непрекъснато недоволствал от участието си в кабинета „Борисов“ и доказвал колко работи социалният министър, докато страната ни си остава най-бедната в Европа. „Не са ли в един МС тези хора, или всеки взима решения сам за себе си и носи отговорност само за своето министерство““, риторично попита Паскалев малко преди Калфин да напусне кабинета.
Още на 49-ия конгрес на БСП, когато влезе в ИБ, К. Паскалев обяви, че началото на кампанията за избор на президент вече е поставено, но отрече той да е кандидат. Факт е, че в общественото пространство се въртят и други имена, но в крайна сметка партийната дисциплина в столетницата си остава нейна неизменна величина – единствената непроменена през годините, и ако Корнелия Нинова го посочи, Паскалев няма къде да ходи.
Освен кмет на Благоевград 2 мандата, Костадин Паскалев беше още вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в кабинета „Сакскобургготски“ (2001-2002 г.), после до 2007 г. беше част от кабинета на президента Георги Първанов. Какво по-добро за един политик от неговия ранг да впише в биографията си и участие в президентски избори?

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене