Благоевград почете Христо Бараковски с изложба, кръстиха и улица на негово име

Директорът на Градска художествена галерия-Благоевград Иван Милушев откри изложба по повод 80-та годишнина на благоевградския художник Христо Бараковски. Експозицията, която е подредена във фоайето на община Благоевград включва дърворезби и рисунки на известния български художник- дърворезбар.

izlojba-3„Христо Бараковски си отиде преди няколко години и остави едно много задълбочено и сериозно творчество. Той е великолепен художник, който може великолепно да рисува, да се изразява, с линия, с петно,туш и белия лист. Творбите му говорят за перфектна лаконичност и всяка рисунка има уникална характеристика за автора“  – каза на откриването Иван Милушев.

„За нас е радостно, че тези рисунки са във фоайето на общината, едно необичайно място, макар и това пространство непригодено за галерия, има своя чар, в смисъла на това, че е комуникативно. Всеки ден минават стотици хора и те ще станат съпричастни към тези великолепни рисунки и дърворезби на благоевградския творец“, допълни директорът на благоевградската художествена галерия.

izlojba-2„Много благодаря на Община Благоевград, защото без нея нямаше да я има тази изложба. Благодаря и добре дошли на всички, на приятели, съученици, съседи, колеги и хора с добри сърца, защото тук има един сборен пункт на хората, които са обичали Ицо, който днес е между нас. Тази изложба е едно напомняне, че макар и влязло в националната художествена съкровищница, творчеството на Христо Бараковски си остава на Благоевград, градът, който Ицо не замени с никой друг“ – каза на откриването на експозицията, съпругата на бележития творец Христо Бараковски, Ана Бараковска.

На последното заседание на ОбС-Благоевград, което бе проведено на 25 май, тази година,  по предложение на кмета на общината д-р Атанас Камбитов,  улица „Петър Стоянов“, където се намира къщата на благоевградския творец, бе преименувана на „Христо Бараковски“ в памет на художника.

Христо Бараковски е роден в Благоевград на 25 май през 1936 година. Той е създател на герба на Благоевград, изобразяващ кончето, понесло на гривата си слънцето пред бликащите минерални води. През 1986 година, той е удостоен със званието „Заслужил художник” и почетен гражданин на Благоевград. Христо Бараковски е един от най-ярките и утвърдените майстори на декоративната пластика и дърворезба у нас, художник със силно изявена авторска характерност, предопределена от съчетанието на резба, скулптура и рисунка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене