Неврокопската учителка Величка Попова, спечелила приза „Учител на годината“ пред югозападния таблоид: Докато опитваме да научим децата на всичко за живота, те ни учат какво всъщност е той!

Интервю на Стоян Цветков

Величка Петрова Попова е родом от гр. Гоце Делчев. Завършва средното си образование, специалност „Икономика“ в НПГ „Димитър Талев“. За разлика от други, тя решава да кривне в съвсем друга посока и решава да търси собственото си амплоа, а именно работата си с деца.

Здравейте, г – жо Попова. Разкажете малко за себе си.

  • Здравейте! Аз съм родом от Гоце Делчев. Завършила съм основното си образование във Второ основно училище „Гоце Делчев“, гр. Гоце Делчев. Имах късмета да ми преподават прекрасни учители, които са пример за мен при работата ми сега, работа с децата. Средното образование завърших в НПГ „Димитър Талев“. Там учих в икономическа паралелка но осъзнах, че икономиката не е за мен и напълно смених специалността си.

Какво предприехте, след като разбрахте това?

  • Записах „Предучилищна и начална училищна педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ гр. София. Още след първата година бях сигурна, че това е нещото, с което искам да се занимавам. . Започнах работа като аниматор в детски клубове. Занимавах се с това до завършването ми. От университета ни изпращат на държавна педагогическа практика. Именно така попаднах в ОДЗ N8 „Таврия”. След като приключих държавната практика от ръководството на детското заведение ми предложиха да остана да работя при тях. Аз приех с голямо удоволствие. И така вече 4 години съм част от колектива на 8-мо ОДЗ.

В какво още се стремите?

  • През тези (макар и само 4) години аз винаги съм се стремяла към професионално развитие и различни квалификации. Участвахме в един голям проект „Приятели с танца” с още 4 страни партньори-Полша, Турция, Словакия и Хърватска. Била съм лектор на пътуващ семинар. Участвам активно във всички дейности на синдиката. Учредихме „клуб на младия учител синдикалист”, на който аз съм председател. Предстои ми защита на магистърска теза по специалността „Мениджмънт на образованието в предучилищните заведения”

Какво е да работиш с деца?

  • Преди всичко призвание. Да работиш с деца не е лесно, но пък мисля, че няма друга професия, която да е толкова зареждаща. Имам един любим цитат: ”Докато опитваме да научим децата на всичко за живота, те ни учат какво всъщност е той.”Възможността да се докосвам всеки ден до необятния детски свят, пълен с мечти и усмивки, ме прави щастлива. Всекидневната работа с деца ме кара аз самата да се чувствам дете, винаги има динамика, емоции, трепети, вълнения. Да си учител е високо хуманно призвание, което обуславя възможността за развитие на бъдещия потенциал на дадена държава-укрепване на детското съзнание за идентичност, формиране на българските деца като граждани на родината си, на Европа и света. Всяко дете е една малка вселена, различно, уникално и неповторимо. И когато ти бъдеш допуснат в тази вселена, когато получиш възможността да моделираш детската психика, тогава получаваш „Награда за учителски труд”, защото това е доверие, а за мен няма по-голяма награда от доверието и любовта в детските очи, както и благодарността, която показват всекидневно техните родители. В тези трудни времена в световен мащаб, пред нас учителите се поставя една изключително отговорна задача- да подготвим младото поколение за пълноценен живот в демократичното общество. Да научим децата на взаимно разбирателство, интеркултурен и междурелигиозен диалог и солидарност. Учителят е този, който трябва да формира свободна, морална, инициативна и творческа личност, защитаваща и отстояваща както своите права и свободи, така и правата и свободите на хората от различни нации и етноси. Всяка народност трябва да съхранява своя бит, култура, нрави и обичаи. Ето защо, във времето на глобализиращия се свят , ние учителите трябва да съхраним националните ни ценности, да формираме у децата чувство за принадлежност и гордост, че са българи.

Какво ме свързва с гр. Гоце Делчев?

  • Семейството, приятели и много спомени. За мен винаги е много приятно, когато имам възможността да се прибера в родния град.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене