Кръстиха улица на създателя на герба на Благоевград Христо Бараковски

Христина Шопова: Нашият град ще пази неговото име и ще продължава да се възхищава на творенията му

На днешният ден преди 80 години е роден един от знаковите художници на Благоевград Христо Бараковски. Творецът е създател на герба на Благоевград, изобразяващ кончето, понесло на гривата си слънцето пред бликащите минерални води. 

На сесията на общински съвет Благоевград днес по предложение на кмета Атанас Камбитов улицата, на която е разположен родния дом на твореца в знак на признателност днес беше преименувана от „Петър Стоянов“ на улица „Христо Бараковски“.

6„Светът на Христо Бараковски бе свят на таланта, на голямото изкуство и на творческите търсения. Нашият град ще пази неговото име и ще продължава да се възхищава на творенията му. Това е съдбата на истинския творец – да го има дори и тогава, когато не е сред живите“, каза пред Общински съвет – Благоевград Христина Шопова, зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности в Благоевград.
7

В знак на уважение бележитият творец беше почетен от общинските съветници със ставане на крака и минута мълчание.

В залата беше и съпругата на Христо Бараковски – Ани, която развълнувано благодари за уважението към художника.

„Трудно е, когато човек се намира в моето положение, но е щастие, когато се гордее с това, заради което е застанал тук. Благодаря ви  много дълбоко за уважението, което демонстрирате днес и искам да ви кажа, че когато има повече хора като Христо нашият град ще просперира още и още и още. Той работи съзнателно през цялото време само и единствено за Благоевград, макар, че се оказа, че всъщност работи за България и за всички нас“, сподели Ани Бараковска.

Христо Бараковские е един от най-ярките и утвърдени майстори на декоративна пластика и дърворезба в страната. Той е роден на 25 май 1936 г. в Благоевград. Завършва НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ , а след това и Художествената академия в София.

Дело на Христо Бараковски са пана и дървопластики, украсяващи Национална хуманитарна гимназия, Драматичен театър „Н. Вапцаров“, община Благоевград, Младежки дом, АУБ, областна управа, ЮЗУ и още много други институции.

Христо Бараковски оставя на Благоевград неповторимия му герб, въплътил безспирното движение към бъдещето – гербът с кончето, понесло на гривата си слънцето пред бликащите минерални води!

Удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Благоевград през 1976 година.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене