Отчет на читалище предизвика смях в ОбС – Дупница: Денят на будителите се превърна в конкурс за най-добро вино

Финансовите отчети на 13-те читалища в община Дупница предизвикаха дебати на заседание на ОбС. Оказа се, че част от читалищните секретари са се превърнали в туроператори и организират само екскурзии. В отчета на едно от читалищата е записано буквално: „Чествахме 1 ноември – Ден на народните будители, който се превърна в конкурс за най-добро вино“, което събуди смях и конфуз в залата.

Председателят на ОбС Ивайло Константинов предложи и съветниците гласуваха декларация до Министерството на културата, с която настояват общината да има право да осъществява някакъв контрол върху дейността на читалищата и разходването на средствата, отпуснати от държавата за дейността им.

Общинският съветник Костадин Костадинов обяви: „Отпуснатите пари от Министерството на културата на част от читалищата са субсидия 7600 лв., от които 6500 за заплата и осигуровки на едно от читалищата, на друго са отпуснати 13 000 лв., от които 7600 за заплата на читалищния секретар, останалото са за режийни и за организирани събития. Общата сума, отпусната за тази дейност в община Дупница от държавата, е 309 810 лв., от които 186 000 лв. са за заплати на читалищни секретари.

По закон читалищата са самостоятелни дружества, които се дотират от държавата. Общината е само каса за субсидиите. Средствата се разпределят спрямо броя на работещите в читалищата и за дейност. Най-голямото читалище в общината има 10 души на щат”, изложи фактите Костадинов, с което държеше да покаже, че парите отиват основно за издръжка на административен апарат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене