Тримата космонавти се завърнаха на Земята

космонавти

Спускаемата капсула на космическия кораб „Союз ТМА-10М“, разкачил се часове преди това от Международната космическа станция /МКС/, се приземи успешно в Казахастан.

Капсулата кацна в 6,24 часа българско време на около 150 км югоизточно от гр. Джезказган. С нея на Земята се завърнаха руските космонавти Олег Котов и Сергей Рязански и американският астронавт Майкъл Хопкинс.

Екипажът е понесъл кацането нормално, съобщават от Центъра за управление на полета. Приземяването е било обезпечено от самолети, хеликоптери и друга техника на руската авиация. Котов, Рязински и Хопкинс прекараха близо половин година на МКС.

Първоначално приземяването бе планирано за 12 март, но после бе изтеглено с ден напред заради дълбокия сняг в района на гр. Аркалик, където трябваше да кацне капсулата. Поради същата причина бе набелязан район за приземяване около Джезказган, за който се очакваше да по-сух.

Котов и Рязански станаха първите космонавти, изнесли в открития космос Олимпийския факел. Те сториха това по повод Зимната олимпиада в Сочи, завършила неотдавна. Двамата счупиха и руския рекорд за престой в открития космос, работейки без прекъсване извън МКС 8 часа и 10 минути.

На МКС остават руският космонавт Михаил Тюрин, американският астронавт Ричард Мастракио и японският астронавт Кочи Ваката. Последният на 9 март стана първият в историята японец, командир на станцията.

На снимката /отляво надясно/: Хопкинс, Котов, Рязински.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене