Експерти: Самолет на Egyptair е паднал заради експлозия

Най-вероятната причина за падането на самолета на компания Egyptair над Средиземно море е взрив, съобщава Malta Independent, цитиран от Фокус. Такова е мнението на специалистите.

Пенсионираният разработчик на оръжия генерал-майор Робърт Латиф посочи, че е малко вероятно причина за катастрофата да е структурен дефект. Той е експерт по въздушнокосмически и нови оръжейни технологии, заяви, че е твърде рано за категорични твърдения, но че хипотезата за структурен дефект е все по-малко вероятна. Според Латиф е възможно катастрофата да е резултат от саботаж, особено „ако контролът на летищата се окаже слаб, а политиките за наемане на персонал и обезпечаване на сигурността – ненадеждни“.

Според бившия член на Американската агенция за транспортна сигурност Джон Гоглия предварителните данни отвеждат по-скоро към бомба, отколкото към структурен или механичен проблем.

„Тези резки завои без никакъв сигнал за помощ според мен означават, че нещо пагубно се е случило, като например взрив на устройство“, посочил е той.

В същото време обаче представител на американските власти обяви, че на сателитните снимки от мястото на самолетната катастрофа над Средиземно море не се вижда експлозия, съобщава The Financial Times. От Белия дом пък отбелязаха, че все още не са установени причините за изчезването на летателния апарат. Американското разузнаване се включи да помага на френските и египетските власти в анализа на 56-те пътници, за да установи евентуални връзки с терористични групи.

Стана ясно и че египетското министерство на гражданската авиация е получило съобщение от външното министерство за намерени отломки от падналия самолет на авиокомпанията „Иджиптеър“ близо до гръцкия остров Карпатос, предаде РИА Новости, като се позовава на сайта на компанията. Семействата на пътниците и екипажа са информирани за намирането на самолетните части.

Един от жертвите на самолетната катастрофа е топ мениджърът на Procter & Gamble от френския град Амиен, съобщава The Huffington Post. Ахмед Елал, египтянин по произход, се е връщал при своя болен баща в Кайро. По-рано в мрежата бе разпространен списъкът с имената на пътниците в злощастния полет MS804.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене