Фирма от Гоце Делчев отърва глоба от 50 000 лева

Частна фирма няма да плати 50 000 лева глоба. Това постанови Административен съд – Благоевград, решението на магистратите е окончателно. Дружеството атакува решение на Районен съд – Гоце Делчев с касационна жалба в АС.

Издадено е наказателно постановление на фирмата от директора на РИОСВ – Благоевград. То е за нарушение на Закона за управление на отпадъците и на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки. То е на стойност 60 000 лева. След жалба в съда в Гоце Делчев солената санкция е намалена на 50 000 лева.

Магистратите в Гоце Делчев са приели, че нарушението е извършено и доказано от обективна страна, като правилно е квалифицирано. По време на делото в АС – Благоевград е установено, че на 25 септември 2014 г. е извършена съвместна проверка на РИОСВ и МОСВ на площадка за третиране на разделно събиране на отпадъци от опаковки в Гоце Делчев. Проверяващите констатирали, че в периода от 1 януари до 31 август същата година системата за разделно събиране на отпадъци от общините Гърмен, Сатовча и Хаджидимово не отговаря на изискванията. Нямало налично съоръжение за сепариране на отпадъците, площадката не включва сепарираща инсталация, нито пък е издаден документ за въвеждането й в експлоатация.

Съдията по делото бе категоричен, че няма данни за проверки на дружеството в посочения период – 1 януари-31 август 2014 г. По този начин няма как да се определи, че по това време е извършено нарушението. Това прави незаконосъобразно наказателното постановление. Административен съд – Благоевград отмени и него и решението на РС – Гоце Делчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене