Цветове и танц в шестата вечер на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“

С бляскава постановка на Театър 199 стартира шестата поредна вечер от театралния фестивал „Тара-ра-бимбия“ в Благоевград. На сцената излязоха актьорите Георги Кадурин и Иван Юруков, за да изиграят представлението „Червено“ по Джон Лоугън, режисирано от Владлен Александров.

Tara-2Жители и гости на Благоевград станаха свидетели на невероятна актьорска игра, показваща света на на един възрастен и успял художник – абстрактния експресионист Марк Ротко и неговия млад асистент Кен. През 1958 г. Марк Ротко получава изключително примамлива поръчка да украси с картини стените на най-луксозния за времето си ресторант в Ню Йорк – „Четирите сезона”. И тук започва историята на неговите платна в „Червено”. В студиото му пристига асистентът, който Ротко назначава за да може изцяло да се съсредоточи върху най-смелото си начинание. И докато художникът рисува със замах , той открива, че присъствието на младия човек в ателието му ще се окаже сложна битка. Спектакълът „Червено“ разказва за сблъсъка между поколенията, за откриването на цветовете, за смисъла на живота, за планетите, за яростта в изкуството. Сценографията на постановката е на Иван Карев, а костюмите са дело на Весела Статкова. След постановката, която показва, че изкуството е начин да идентифицираш себе си като човешко същество, на Голяма сцена в ДТ „Никола Вапцаров“ бе представен и танцовият спектакъл “АRTisT”. Рисувайки с телата си, актьорите насочват публиката към въпросите: За какво ни е изкуството? Какво е артист? Кой съм аз? Кой си ти? Кой е човекът в гримьорната, човекът зад завесата? Това е един спектакъл за цветовете на хората. Палитра от емоции, хумор, самоирония, смях и още нещо. Режисьор на продукцията е Валери Кирилов, а неин автор е Благовеста Митева. В спектакъла участват София Владева-Адамова, Симона Тодорова, Яница Шопова, Ясен Попов, Кръстьо Методиев и Калин Калинов.

Фестивалът „Тара-ра-бумбия“ продължава тази вечер с „Домът на Бернарда Алба“, „Математика на сърцето“ и „Последна нощ“. IV издание на театралния маратон в Благоевград продължава до 21 май.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене