Евродепутатът Мария Габриел заминава на мисия в Гърция за проверка на ситуацията с бежанците и изпълнението на споразумението между ЕС и Турция

Зам.-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения Мария Габиел е в състава на делегация от членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която ще посети Гърция за проверка на положението на бежанците по външните граници на ЕС и оценка на изпълнението на споразумението между ЕС и Турция за управление на миграцията.

 

От 17 до 20 май делегацията ще посети границата на Гърция с Македония, остров Лесбос и Атина. В рамките на мисията евродепутатите ще проведат срещи с представители на гръцкото правителство, международни организации и неправителствени организации. Целта на делегацията е да направи оценка на ситуацията на място, за да се идентифицират нуждите и по-нататъшните необходими мерки, включително по отношение на прилагането на споразумението ЕС-Турция в областта на миграцията. Евродепутатите ще проверят колко молби за убежище се обработват, каква подкрепа се оказва на мигрантите, как се управляват границите. В отворените и затворени съоръжения за прием в северната част на Гърция и на остров Лесбос ще инспектират условията за настаняване и особено положението на уязвимите групи жени като жените с деца и непълнолетните лица без придружители.

 

Мисията в Гърция е поредната за Мария Габриел, свързана с оценка на ситуацията с бежанците на терен. В края на март тя беше ръководител на делегацията от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент в Ливан.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене