Смъртоносен газ пробива при градеж на тунела „Крупник – Кресна“

Ралица ВАСИЛЕВА

Естествена завише­на радиоактивност и изтичане на газ радон – това са още от големите рискове при строеж на „Дълъг тунел“ през Креснен­ското дефиле – таки­ва са заключенията на бъл­гарските учени и строителни експерти, като редакцията на „Труд“ разполага с докумен­тацията.

Въпреки че този риск би застрашил живота на стро­ителите, от неправителстве­ните организации от коали­цията „За да остане природа в България“ продължават да настояват за реализиране на проекта, на стойност 1,2 ми­лиарда евро.

Зелените с всички сили опитват да извият ръцете на държавата, която миналата година избра в пъти по-ев­тиния вариант в участъка „Крупник – Кресна“, който включва надземен път с къси тунели и естакади.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА

„По отношение на изпъл­нението на участък от АМ „Струма“ в района на Крес­ненското дефиле, трябва да се отбележи, че едно бъдещо мащабно строителство би довело до редица опасности от страна на прояви на ес­тествена радиоактивност. Тя ще е предизвикана от преси­чането на уранови натрупи и проявления на газ радон, осо­бено при контакта с тектон­ските зони“, пише в станови­щето си доцент Илия Божков.

Други академични данни, събирани през годините в района, показват, че нивото на естественото гама-лъче­ние на скалните маси под земя­та надвишава естествените фонови нива. За радиоактивност пише и в до­клад, озаглавен „Анализ и оцен­ка на естестве­ните радиоактивни елементи на терена на АМ „Струма“ Лот 3,2“, изготвен от експертите от „Бондис“ ООД.

„Активните разломи при Крупник и гара „Яворов“ от­давна са проучвани за нали­чие на радиоактивни елемен­ти. Известно е, че активните разломи или техните сегмен­ти излъчват на повърхността радон. Той идва от големи дълбочини. Тъй като е инер­тен газ, радонът е много под­вижен и може да мигрира през пукнатинните системи и да се натрупва до високи концентрации (…) Високи­те концентрации на радон в околната среда се смятат за много вредни и предизвиква­щи рак на белия дроб“, пише в анализа.

Изниква въпросът какво ще се случи, ако този газ за­почне да се натрупва в туне­ла още по време на строител­ството му? Опасен ли ще е за работниците, а след като съ­оръжението бъде готово – за поддържащия персонал?

В района, където ще пре­минава мегасъоръжението, непрекъснато се извърш­ват замервания за радон. Стойностите се отчитат в приземието на сеизмичната станция при село Крупник, която е построена върху ед­ноименния разлом. В докла­да на „Бонсис“ ЕООД пише, че стойностите на радон се измерват в Бекерел (Bq) на кубически метър. В закрити помещенията нивата не тряб­ва да са повече от между 400 и 1000 Bq на куб. метър.

В самата станция се отчи­тат стойности до 50 000 Bq на куб. метър – всеки сам може да сметне колко пъти е зави­шението.

Заключението на експерти­те е, че повишената концен­трация на радон е един от ос­новните негативни фактори за строеж на „Дълъг тунел“ през дефилето.

Изводът накратко е, че такова огромно закрито простран­ство, каквото ще бъде 15,4-километ­ровото съоръжение, крие огромна опасност от натрупване на радон. Газът е известен още с името „тих убиец“ заради пораженията, които нанася на белите дро­бове, както и причиняването на ракови образувания в тях.

Зелените сто на сто са за­познати с всички експертни становища. Но еколозите не чуват и настояват за мегату­нела. На въпроса „Защо“ има много отговори, но всички водят към факта, че зелените всъщност не пазят природа­та, а преследват собствени финансови интереси.

ДОСКОРО ИМАШЕ И УРАНОВО НАХОДИЩЕ

В продължение на дълги години, в района на Крес­ненското дефиле съществу­ваше урановото находище „Крупник 70“, което бе закри­то от властите.

Експертите са категорич­ни, че именно находището е свързано с придвижването на радиоактивни елементи през разломните пукнатини.

Като цяло дефилето е едно от местата в България, кои­то са най-богати на радиоак­тивни елементи. Уран има в гранитите под Кресна, което увеличава естественото га­ма-лъчение и го прави потен­циално опасно.

Според специалистите по­явата на радиоактивни нат­рупвания при строежа на „Дълъг тунел“ са неизбежни.

ЕК ОПРОВЕРГАВА ЗЕЛЕНИТЕ ЗА ДЪЛГИЯ ТУНЕЛ „КРУПНИК-КРЕС­НА“

Европейската комисия е отворена да одобри съфинан­сиране на който и да е вари­ант за лот 3.2 на магистрала „Струма“ – това се казва в официално писмо от Брюк­сел за казуса с проекта за 15,4-километров тунел през Кресненското дефиле.

Текстът е изпратен до ръководството на политическия клуб „Екогласност“ още в средата на юли ми­налата година. Оттам коментираха пред „Труд“, че писмото на­пълно оборва тезата на организациите от коалиция „За да ос­тане природа в Бъл­гария“. Зелените про­дължават да твърдят, че идеята за „дълъг тунел“ през дефилето е единствената, която ЕК е одобрила. С тези аргументи еколози­те все още извиват ръцете на правител­ството, което преди няколко месеца из­бра алтернативния вариант за отсечката – наземен път с къси тунели и естакади.

„Условията са въз­действието на про­екта върху окол­ната среда да е прием­ливо и че ползите ще са повече от разходите“, уточняват от ЕК.

Според десетки становища на български и чужди експер­ти дългият тунел ще струва 1,2 млрд. евро, тоест цената му надвишава всички сред­ства, които ще бъдат отпусна­ти по ОП „Транспорт и транс­портна инфраструктура“ от ЕС на страната ни до 2020 г. Оценка за въздействието на околната среда за новия вариант ще се прави тепър­ва, но зелените не спират да обясняват, че само този про­ект гарантира опазване на биоразнообразието в района.

ПСЕВДОЕКОЛОЗИТЕ ПРОКАРВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

Подозренията водят в по­сока лобизъм на зелените – едни от малкото фирми, кои­то имат капацитета да про­копаят 15,4-километровия участък, са от Швейцария. Именно оттам организации­те от „За да остане природа в България“ през последните години получават солидно финансиране, с което реали­зират десетките си проекти на територията на страната ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене