СОУ „Никола Вапцаров“ бе домакин на международния проект „Ефектът на пеперудата“

От 09.05 до 14. 05. 2016 г. проектът „Ефектът на пеперудата“ събра в Хаджидимово ученици от Испания, Германия, Франция, Полша и България. Инициатори са младите хора от хаджидимовското СОУ „Никола Вапцаров“.
Проектът стартира през септември 2015-та. Основната му цел е да се постигне дълготраен ефект върху общото благосъстояние на младите хора, като им се даде възможност да направят информирано успешен избор при взимане на решения, свързани с начина на живот. Дейностите по проекта включват активното участие на преподавателския екип и обществеността, тъй като тези групи имат активно влияние върху развитието на учениците.
Началото на седмицата бе отбелязано с конкурс на тема „Миграционни процеси“ и спектакъл по повод деня на Европа – 9 май. По време на спектакъла гостите бяха емоционално възхитени. Посрещаха с бурни аплодисменти всяко ново появяване на сцената.
Вторият ден продължи с още нови предизвикателства за гостите, свързани с работната програма на проекта. Той започна с изготвянето на миграционни карти за всяка страна поотделно, визиращи периода след 1945 г. Малко преди обяд те посетиха общината в Хаджидимово, където бяха поканени на среща с кмета – г-н Людмил Терзиев. Той ги посрещна с голямо удоволствие и ги запозна с развитието и благоустройството на община Хаджидимово. В края на срещата всеки от участниците получи скромен подарък от него. След обеда продължи с изготвяне на обща европейска харта за правата на човека. Учениците я работиха с удоволствие.
Третият ден те имаха възможност да посетят Мелник, Роженски манастир и Сандански – места силно говорещи за българската история, култура и идентичност.
В четвъртък седмицата продължи с посещение на урок във 2 клас на тема „Лятно пътешествие из Европа“. Той бе изнесен от Таня Типова. Европейските партньори останаха възхитени от знанията и възможностите на малчуганите. Особен интерес за всички бе презентацията – въпросник върху европейската натурализация. По време на нея учениците с интерес следяха всеки следващ слайд в очакване, че ще се появи паметник и от тяхната страна. Те се надпреварваха да отгатват обекти, страни, столици, герои и т.н. След обеда бе посетен град Гоце Делчев и по- конкретно Етнографския музей, който бе много любопитен за чужденците.
Петък – пети ден. Сутринта ученици и учители гледаха документалния филм „Правата на човека“, след което го дискутираха. Малко преди обяд се проведе спортен турнир с всички тях. Те играха футбол, волейбол, тенис, бадминтон. След обяд се проведе солидарна дейност, която е неразделна част от всяка работна среща. Ученици доставиха щастие на самотни хора и хора в нужда.
Черешката на тортата бе галавечерята в петък вечерта. Тя бе съпътствана от народни и съвременни таци. Колегите бяха повече от възхитени.
По време на цялата работна седмица европейските партньори имаха възможност да се запознаят с културата и традициите на страната, участваха в срещи по проекта, включиха се в уъркшопове по европейско гражданство, съставиха собствена харта за правата на човека, изработиха миграционни карти всеки за собствената си страна и подредиха изложба с продуктите, изработени през тази седмица. Изложбата е под надслов „Ефектът н пеперудата“. Тя бе изготвена изцяло от учениците по време на работното ателие. За всички участници беше изключително полезно и интересно да работят по разнообразните дейности, както и да участват в културната програма, предвидена по проекта.

До момента са изработени следните продукти: Въпросник за европейското гражданство; Викторина за европейската натурализация, европейска харта за правата на човека, миграционни карти за страните – партньори, видеофилм за впечатленията от срещата и др. В рамките на проекта е проведен празник за деня на Европа – 9 май. Той успя да развълнува дълбоко колегите – партньори. Гости на младите хора бяха кметът на община Хаджидимово – г-н Людмил Терзиев и зам. кмета Румен Боянин. Те приеха с удоволствие европейските партньори като ги изненадаха със скромни подаръци. Г- н Терзиев запозна гостите от Европа с развитието на общината. Те бяха много доволни.
Гостите от различните европейски страни отпътуваха в събота, заредени с емоции и добри впечатления от България. И за чужденците, и за домакините от СОУ „Никола Вапцаров“ удовлетворението от преживяното бе съпътствано и от лека тъга – тъгата от раздялата с нови приятели.
Това е третата среща на участниците в проекта „Ефектът на пеперудата“ (L’effet papillon”) на Еразъм +. Първата беше в Убаг Паленберг – Германия, а втората в Ланс, Франция.
Ето какво споделиха директорът на СОУ „Никола Вапцаров“ и координаторът по проекта – Заприна Глушкова:
„Еразъм+ е програма, която ми позволи да открия нови култури, нови места и да споделя моите с ученици и учители от различни страни.
Това позволи да се извършват различни дейности във връзка с научни знания и умения в общо сближаване с проекта. Обмена на практики с европейските колеги в проекта ми даде много.
Този проект допълнително подобри моята идея, че българския гражданин е преди всичко европейски гражданин.
Ако трябва да характеризирам с една дума проект „Ефектът на пеперудата“ по програма Еразъм+ то той е обогатяване на личността.“ – Мариана Боянина – директор на СОУ „Никола Вапцаров“.

„Този европейски проект, както и другите, които приключиха, бяха и са едно предизвикателство за мен.
За пореден път учениците от 7 държави ще работят заедно. За първи път те се срещнаха в Германия през месец ноември 2015 г. Участието на учениците в този проект ще позволи те да изложат своите идеи и да изразят своите намерения за общото бъдеще на Европа.
По време на дейностите, организирани по този проект, ние – ученици и учители ще разберем, че народите могат да се опознаят и да се обединят, за да бъдат по-силни заедно, независимо от това, че са различни.
Ние трябва да преодолеем всички форми на расизъм. Всеки има право на свое мнение. И както Волтер казва: „Аз не споделям вашите идеи, но ще се боря до края на дните ми, за да може вие да ги изразите. Защото това, което ни свързва е човешката необходимост за мир и свобода.
Проектът дава възможност да се посетят страните – партньори – Испания, Франция, Германия, Италия, Македония и Полша. За да открием другите, техния начин на живот – пътуването е най-добрия начин.“ – това каза координаторът на проекта Заприна Глушкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене