СТАВА НАПЕЧЕНО! Минка Капитанова отива на прокурор!

Председателят на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ Иван Кременлиев, е подал сигнал до Районна прокуратура – Гоце Делчев в края на миналата седмица. Той и останалите членове на организацията, които протестират вече година срещу ромските беззакония и бездействието на общината и държавата, настояват прокуратурата да извърши проверка в кметството. Причина за действията им е опитът на кмета на община Гърмен Минка Капитанова да се изготви ПУП за незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци. Нейното предложение обаче бе отхвърлено от общинския съвет. „Продължавам да смятам, че това е начинът – да се извърви цялата процедура за узаконяване на постройките. Но някои се опитват да създават излишно напрежение“, каза преди дни Капитанова.

Според Кременлиев не може да се иска узаконяване на нещо незаконно. За неправомерно вдигнатите 124 сгради в ромската махала има заповеди на ДНСК за премахването им. Но миналата година през лятото при две акции се бутнаха само 10 постройки. На тяхно място са построени други незаконни бараки, твърдят жители на Гърмен. „Нека се провери дейността на общината. Дали е правомерно да се иска узаконяването на тези постройки. Проверката ще покаже дали всичко е наред в работата на общината“, коментира Иван Кременлиев.

Жители на Гърмен излизат на протестен митинг тази вечер от 19,00 часа пред сградата на общината. Причината за протестните действия е бездействието на местната власт и на държавата срещу незаконните строежи в ромската махала край село Марчево. „Уведомили сме общината, имаме разрешение за този протест. 1 година след бунтовете ни срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. Искаме да напомним, че не сме забравили обещанията, които не се изпълниха. Те бяха за ограничаване на кражбите, за край на незаконното строителство в квартал „Кремиковци“, за спиране на нелегалното заселване на роми от други краища на страната в ромската махала“, заяви Иван Байрактаров, който бе сред инициаторите на миналогодишните протести. Хората ще се обявят срещу бездействието на всички институции, които не направиха необходимото, за да накарат ромите да спазват законите, както го правят останалите български граждани. В махалата продължават да се строят незаконно къщи и колиби. Ще протестираме, докато държавата и общината не решат проблема, твърдят те.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене