Гърменци няма да допуснат узаконяване на постройки в ромското гето “Кремиковци”

Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ организира протест в центъра на селото. Те са изпратили уведомление до общинските власти за организираното събитие.

„След няколко дни се навършва година от протестните ни действия срещу ромските набези и кражби от нивите и ливадите, които не спират. Нищо не се е променило, а общинската администрация бездейства“, коментира Иван Кременлиев от сдружението. „Незаконните къщи в квартал Кремиковци стоят непокътнати. В общинския съвет се опитват да прокарат подробен устройствен план, за да узаконят постройките, което ние няма да допуснем“ – категорични са от  Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“.

Напрежението между местните жители и ромите в Гърмен ескалира на 23 май миналата година пред заведение квартал “Заграде”. Петима младежи играели карти, а вътре в заведението имало десетина роми, пристигнали с микробус след беритба на гъби. Петима младежи се подразнили от силната музика, гърмяща от паркирания бус на ромите, и направили забележка от което пламнал и скандала. За кратко пред заведението се събрали 200-ина жители на “Кремиковци”, въоръжени с камъни, дървени тояги, ножове и брадви. Тогава бяха ранени осем души. Сред пострадалите бяха бившият полицай от Гърмен и председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен Иван Кременлиев, който бие ударен с камък по главата при опит да защити сина си Стойчо. Кременлиев бе приет в болницата в Гоце Делчев, където раната му бе зашита с 8 шева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене